Tipărire

Diferența… care face diferența

Florin Istrate ¦ De la inimă la inimă

CA decembrie 2016 BT Page 01 Image 0005

Privind în urmă la anul care se apropie de final, suntem plini de recunoștință pentru susținerea și călăuzirea bunului Dumnezeu. Mulți dintre noi am trecut prin încercări, suferințe și experiențe grele. Tot în acest an am avut parte și de bucurii și binecuvântări cerești. Ceea ce ne oferă speranță este asigurarea că nu suntem lăsați să purtăm singuri luptele credinței și ale vieții. Pe cărările slujirii noastre stă veșnicul Veghetor, acela care este Calea, Adevărul și Viața, în a cărui mână stă suflarea noastră. El este gata să-i mângâie și să-i întărească pe cei încercați, să-i izbăvească pe cei ce sunt apăsați și să le ofere un viitor luminos celor care se pocăiesc. 

Parabola fecioarelor din Matei 25:1-13 ne vorbește despre atitudinea creștinilor ce trăiesc chiar înainte de revenirea Domnului Hristos. Pilda aceasta ne cheamă să ne organizăm viața având ca reper așteptarea Celui care vine. 

APARENȚELE ÎNȘALĂ (v. 1-5)

Nu poți judeca un om doar după exterior. Criza descoperă adevăratul caracter. Până la un punct, nu vedem nicio diferență între cele zece fecioare: toate au candele, toate au ulei în candele, toate candelele sunt aprinse, toate așteaptă Mirele, toate au ațipit și au adormit, toate au auzit strigarea de la miezul nopții. De ce totuși Mântuitorul spune că cinci dintre ele sunt înțelepte și cinci sunt neînțelepte? Astăzi, oamenii investesc foarte mult în aspectul exterior, în imaginea de sine. Se cheltuiesc sume uriașe pentru ca exteriorul să fie impecabil – cosmetice scumpe, haine de firmă etc.

Din punct de vedere exterior, nu avem ce reproșa celor zece fecioare… Și totuși… Dacă ești preocupat doar de exterior și vei schimba doar câte ceva în viața ta, fără o pocăință autentică și o naștere din nou reală, nu ai schimbat nimic. Pocăința nu înseamnă doar schimbarea unei zile de închinare cu alta, nici chiar schimbarea unui stil de viață, ci pocăința înseamnă schimbarea gândirii, a vorbirii, a comportamentului, a viziunii și a Stăpânului. 

Diavolul nu este deranjat de cei care merg la biserică, dar trăiesc ca și când n-ar fi fost la biserică; de cei care cred în Dumnezeu, dar trăiesc ca și când n-ar fi auzit de Isus Hristos; de cei care citesc Biblia și Spiritul Profetic, dar Cuvântul nu rodește în viața lor! Poți declara o viață întreagă că-L aștepți pe Isus Hristos, dar dacă Isus Hristos nu trăiește în inima ta, ce folos?

„Cei reprezentați prin fecioarele nechibzuite au considerație față de adevăr, l-au apărat și l-au susținut… Însă slujirea lor înaintea lui Dumnezeu degenerează în formalism.”1 A fi credincios nu înseamnă a te conforma unor doctrine, ci înseamnă a permite Duhului Sfânt să-ți modeleze caracterul asemenea Mântuitorului. Formalismul religios nu ajută la nimic. 

DIFERENȚA… CARE FACE DIFERENȚA (v. 6–8) 

În ce anume constă diferența dintre fecioarele înțelepte și cele neînțelepte? Putem fi familiarizați cu Evanghelia, cu Legea, cu profeția, dar fără Duhul Sfânt în inima noastră, caracterul nostru nu poate fi modelat. Fără Duhul Sfânt nu putem deosebi adevărul de eroare. Fără Duhul Sfânt nu putem avea biruință asupra păcatelor și slăbiciunilor noastre. „Teoria adevărului fără prezența Duhului Sfânt în viață nu ajută la nimic.”2 Dacă Duhul Sfânt nu este prezent în inima noastră, nu vom fi preocupați de mântuirea semenilor noștri!

Dacă vrem ca biserica noastră să crească atât calitativ, cât și cantitativ, primul pas este să învățăm să ne iubim unul pe altul. Orice vizitator care va veni în biserică va vedea dacă există sau nu dragoste. Dacă vor găsi acea atmosferă plăcută, mulți vor spune: vreau să rămân în acest loc. Deși se spune „vii la biserică pentru Dumnezeu, nu pentru oameni”, nou-veniții sunt câștigați și de atmosfera din comunitate, nu doar de adevărul lui Dumnezeu. 

Lumea are astăzi nevoie de creștini autentici, de oameni în viața cărora să se vadă roada Duhului Sfânt (Galateni 5:22,23). Lumea are nevoie de oameni care sunt plini de dragoste și pace, și transmit dragoste și speranță celorlalți! Când ai Duhul Sfânt, ești un om al bucuriei, al răbdării, al echilibrului! Ești plin de compasiune și bunătate, ești amabil și dai dovadă de stăpânire de sine în orice situație. „Lucrarea lăuntrică a Duhului Sfânt va fi arătată prin manifestarea iubirii cerești.”3 Când Duhul Sfânt este în inima ta, oamenii pot să vadă în tine dragostea lui Hristos. Aceasta este diferența… care face diferența.

CARACTERUL NU SE POATE ÎMPRUMUTA (v. 9–13) 

Putem împrumuta multe lucruri pe acest pământ: haina, bicicleta, mașina, dar caracterul nu se poate împrumuta. Spiritualitatea nu se moștenește și nici nu se poate transfera de la unul la altul. Dacă poți face ceva pentru aproapele tău, poți face ASTĂZI! O vizită, un seminar, o rugăciune, o vorbă bună, o invitație…Vine un timp când nu mai poți face nimic pentru cel de lângă tine: nici pentru partenerul tău, nici pentru copilul tău, nici pentru vecinul tău.

ÎN CE A CONSTAT NECHIBZUINȚA CELOR CINCI FECIOARE? 

Au dorit să cumpere de la oameni ceea ce numai Dumnezeu poate oferi (v. 8). Oamenii sunt limitați și adesea ne dezamăgesc. Nu l-au cunoscut pe Mire (v. 12). Fecioarele neînțelepte au auzit cele mai triste cuvinte pe care le poate auzi urechea omenească: „Nu vă cunosc…” Adesea, ne amăgim că Îl cunoaștem pe Isus deoarece cunoaștem ceva din învățăturile lui Isus, din minunile săvârșite de EL... Însă a-L cunoaște pe Isus înseamnă mai mult decât atât. Înseamnă a fi dependent de El, a avea o relație plină de viață cu El, a avea o inimă nouă și a fi umplut de dragostea Lui. 

„VEGHEAȚI DAR…!” (v. 13) 

Pregătirea pentru revenirea Domnului Hristos trebuie să fie preocuparea fiecărei zile. Așteptarea Mirelui nu înseamnă să stăm pasivi, ci ni se cere să fim responsabili, să slujim și să păstrăm candela aprinsă. Cum? Să rostim totdeauna, față de oricine, cuvinte pline de har (Coloseni 4:6) și să slujim cu dragoste. Dorim ca în anul 2017 fiecare dintre noi, să-L așteptăm pe Mirele ceresc cu bucurie, dar mai mult decât atât, să trăim ASEMENEA LUI și roada Duhului Sfânt să fie vizibilă în fiecare dintre noi! 

_____________________________________________________________________

1 Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, Editura Viață și Sănătate, București, 2007, p. 310.

2 Ibidem, p. 310.

3 Ibidem, p. 317.

Florin Istrate este președintele Conferinței Moldova.

 

 

Joomla SEF URLs by Artio