Tipărire

Belarus

belarusCu o populaţie estimată la 9,45 de milioane de locuitori şi un teritoriu de 207 595 km2, Republica Belarus a fost cea mai mică dintre cele trei state slave care au format, iniţial, Uniunea Sovietică. Deşi are o identitate etnică distinctă şi o limbă specifică, totuşi ţara nu a fost organizată ca un teritoriu independent decât pentru o scurtă perioadă de timp, în 1918, declarându-şi definitiv independenţa ca stat abia în 1991. Este o ţară continentală, aşezată între Letonia, Lituania, Rusia, Polonia şi Ucraina. Capitala ţării este Minsk. Se estimează că aproape 40% din suprafaţa ţării este acoperită de păduri, o mare parte dintre ele fiind consemnate în patrimoniul UNESCO, datorită vechimii lor.  Aproape jumătate din populaţie se consideră fără religie sau atee, restul considerându-se în majoritate creştini ortodocşi. Pe lângă aceştia, mai pot fi întâlnite comunităţi romano-catolice, protestante sau musulmane.

Mesajul adventist a fost predicat pentru prima dată în 1924, când a fost înfiinţată prima grupă de credincioşi la Zhoekino. De aici, mesajul s-a răspândit şi în alte zone, în 1930 existând deja 6 biserici şi peste 200 de membri. În următorii 30 de ani, comunităţile au reuşit să crească, ajungând la 550 de membri, fără să existe însă o structură organizatorică între ele. Conferinţa Belarus a fost organizată în 1978 şi reorganizată în 1992, când a fost inclusă în Diviziunea Euro-Asia, împreună cu cele 18 biserici locale şi cu cei 2 610 membri. 

Astăzi, în Belarus sunt peste 4 000 de membri adventişti, organizaţi în 65 de biserici şi 27 de grupe.

În noiembrie 2012, Ted Wilson, preşedintele Conferinţei Generale, a vizitat Republica Belarus, fiind primul preşedinte al Conferinţei Generale care vizitează Biserica Adventistă de aici. Cu această ocazie, a fost inaugurat un ansamblu de clădiri, construit în Minsk, ce cuprinde o sală de cult, diferite anexe pentru activităţile misionare ale bisericii, precum şi un studio pentru nou-înfiinţatul Centru al televiziunii adventiste de aici. 

Adrian Neagu, pastor în Conferinţa Oltenia.

Joomla SEF URLs by Artio