Tipărire

Guatemala

Adrian Neagu ¦ Biserica Mondială

Mai 2016 Page 05 Image 0002Guatemala, una dintre cele mai frumoase țări din America Centrală, cu un teritoriu de 108 889 km2 și o populație de peste 15 milioane de locuitori, are un nivel foarte ridicat al analfabetismului, al sărăciei și al mortalității infantile. Fost centru al civilizației Maya, teritoriul a fost cucerit de Spania în secolul al XVI-lea, recâștigându-şi independența abia în 1821. Limba oficială este spaniola, dar se mai folosesc și peste 20 de dialecte maya. Spaniolii au adus cu ei catolicismul, multă vreme religia majoritară a țării. În ultimii ani a crescut și numărul cultelor protestante. Numeroase practici din vechea cultură maya s-au amestecat cu creștinismul și au reușit astfel să supraviețuiască.

Primii adventiști care au lucrat pe acest teritoriu au fost E. L. Cardey și C. A. Nowlen, care au înființat, în 1908, o școală de limba engleză, cu 7 profesori. Aceștia au constituit nucleul primei şcoli de Sabat din orașul Guatemala. În 1948, a început lucrarea printre indieni, prin organizarea unei școli de către Moises Tahay. Ca urmare a eforturilor sale, au fost organizate 12 biserici, 14 grupe și mai multe Şcoli de Sabat, mai ales datorită implicării unor misionari convertiți dintre indieni. În 1962, a fost deschisă prima clinică rurală, un model de succes pentru alte inițiative medicale în această zonă.

Mai 2016 Page 05 Image 0003Astăzi, în Guatemala sunt peste 235 000 de membri adventiști, care se închină în fiecare Sabat în peste 850 de biserici și în 260 de grupe. Anual, aproape 13 000 de noi credincioși se alătură Bisericii Adventiste. Mulți pastori din regiune au districte de peste 25 de biserici, iar membrii comunităților locale sunt implicați activ în misiune și în slujirea semenilor. Pe lângă numeroasele campanii misionare, organizate pe tot cuprinsul țării, biserica de aici a deschis 27 de școli locale și secundare. Uneori, zelul și dedicarea pastorilor locali îi transformă în ținte pentru cei care nu le împărtășesc credința. În ultimii 10 ani, peste 100 de familii adventiste au suferit de pe urma persecuției, iar unii dintre credincioși chiar au plătit cu viața statornicia lor. 

 Adrian Neagu, șef de redacție, Editura Viață și Sănătate.

Tipărire

Norvegia

   Imagini Page 15 Image 0005Regatul Norvegiei, situat în nordul Europei, în partea de vest a Peninsulei Scandinave, are o populație estimată la 5,1 milioane de locuitori și un teritoriu de 385 186 km2. Două treimi din suprafața Norvegiei este acoperită de munți, iar în jurul coastei celebre pentru fiordurile impresionante se găsesc în jur de 50 000 de insule. Norvegia a fost considerată ani la rând țara cu cel mai ridicat nivel de trai. Peste 90% dintre locuitori declară că aparțin Bisericii Evanghelice Luterane, biserica de stat. Ultimele statistici arată însă că doar 2% participă regulat la slujbele religioase, acesta fiind cel mai mic procent din Europa.

Imagini Page 15 Image 0002Încă din 1872, adventiști din America de origine scandinavă au trimis literatură adventistă rudelor și prietenilor de acasă. Datorită acestor publicații, atunci când John Matteson a venit, în 1878, în prima sa călătorie misionară pe acest teritoriu, a găsit câteva persoane care păzeau Sabatul. Matteson s-a mutat în același an în Christiania (Oslo) și a organizat primele campanii publice de evanghelizare. În ianuarie 1879, a început publicarea primului periodic adventist – Tidernes Tegn, cu un tiraj de 1 500 de exemplare săptămânal. În 1887, aici s-a organizat prima întâlnire de corturi a adventiștilor europeni, ocazie la care a fost prezentă și Ellen White, aflată în vizită în Europa. În 1885, a fost construită Casa de Editură, dar clădirea găzduia și un mic sanatoriu și o școală de instruire misionară. Chiar și casa regală a Norvegiei comanda literatură medicală și religioasă de la editura adventistă.

Astăzi, în Norvegia sunt cu puțin peste 4 500 de membri adventiști, organizați în 62 de biserici și 2 grupe. Raportul statistic anual consemnează și editura adventistă, și centrul medical de la Lillehammer, ca instituții oficiale ale bisericii. În februarie 2012, Casa Regală a Norvegiei a conferit Ordinul Regal de Merit pastorului Jan Paulsen, fost președinte al Conferinței Generale. În decembrie 2015, adventiștii din Vadso au donat cu sprijinul Societății Biblice Norvegiene un număr impresionant de Biblii în limba arabă și farsi emigranților sirieni. Aceasta și multe alte inițiative misionare sunt mărturii despre o biserică vie, ce poartă dorința fierbinte a întâlnirii cu Domnul nostru care e gata să vină.

 Adrian Neagu, șef de redacție, Editura Viață și Sănătate.

Tipărire

Libia

Libia hartaLibia este o țară din nordul Africii, așezată între Marea Mediterană, Egipt, Tunisia, Algeria, Ciad, Niger și Sudan. Are un teritoriu de peste 1,7 milioane km2, fiind la nivel global pe locul 16 după dimensiunea teritoriului, dar are o populație estimată la doar 6,4 milioane de locuitori, peste 90% din suprafața țării fiind acoperită de deșert. Între 1911 și 1943, țara a fost colonie italiană și era recunoscută pentru sărăcia resurselor și dependența de susținere externă. Odată cu descoperirea uriașelor rezerve de petrol în anii 1950, Libia și-a îmbunătățit vizibil situația economică, au fost făcute investiții majore în agricultură și industrie, au fost dezvoltate serviciile medicale, devenind țara cu cea mai mare speranță de viață de pe continentul african.

Cei mai mulți libieni sunt musulmani suniți, dar există și o mică minoritate de creștini, în special copți, romano-catolici și ortodocși. Deși orice formă de răspândire a credinței creștine este cu desăvârșire interzisă, iar mulți credincioși suferă persecuții sângeroase an de an, sau chiar sunt uciși pentru credința lor, se estimează că, în prezent, sunt peste 1 500 de musulmani care au devenit creștini la nivelul întregii țări.

Libia orasNu există în Libia nicio biserică adventistă organizată. Totuși raportul statistic oficial al bisericii vorbește de existența a 121 de membri adventiști pe acest teritoriu. Într-o scrisoare primită de postul de televiziune 3ABN, se preciza că sunt multe persoane neadventiste care urmăresc emisiunile și care sunt impresionate de mesajul Evangheliei. Din păcate însă, creșterea influenței grupărilor islamiste radicale din ultimii ani au înmulțit numărul creștinilor capturați și uciși pentru credința lor, descurajând astfel pe mulți căutători sinceri ai adevărului să își mărturisească public convingerile religioase. Chiar dacă de-a lungul anilor au existat inițiative misionare susținute de Biserica Adventistă, astăzi, în contextul crizei politice de la Tripoli, ele sunt foarte restrânse și nepopularizate. Credem însă cu tărie că rugăciunile noastre unite pentru ei nu vor fi uitate. Chiar și acolo, dragostea lui Isus va câștiga.

 

 Adrian Neagu, șef de redacție, Editura Viață și Sănătate.

Tipărire

Franța

FrantaRepublica Franceză este una dintre cele mai vechi și mai importante țări din vestul Europei, fiind a cincea putere economică a lumii, dar și cea mai căutată destinație turistică din toată lumea. Are o populație ce depășește 64 de milioane de locuitori și un teritoriu de 643 801 km2, din care 551 550 km2 reprezintă teritoriul „metropolitan” situat pe continentul european, iar restul, teritorii din alte părți ale lumii.

Se estimează că trei cincimi din populație aparțin Bisericii Romano-Catolice. Așa cum se știe, creștinismul are o tradiție foarte veche aici, Clovis, regele francilor creștinându-se împreună cu supușii săi în noaptea de Crăciun a anului 498. Sosirea unui număr mare de imigranți în ultimii ani a făcut ca Franța să aibă în prezent una dintre cele mai mari comunități musulmane din Europa, peste 5 milioane de credincioși. Pe lângă aceștia, mai sunt aproape 700 000 de mozaici, tot atâția protestanți și un număr semnificativ de atei.

Este posibil ca mesajul adventist să fi fost predicat pe teritoriul Franței de astăzi de către Czechowski, dar efectele acțiunilor lui nu pot fi contabilizate din lipsă de informații. Știm însă cu siguranță că prima revistă oficială a adventiștilor din Europa, publicată imediat după sosirea lui Andrews în Elveția, a fost în limba franceză. Chiar dacă adventismul nu a pătruns aici cu ușurință, în 1901 se va organiza prima biserică adventistă din Paris, iar în 1902, raportul statistic vorbea de 10 biserici organizate și 130 de membri.Paris

În 1922 a fost înființată editura adventistă, iar 25 de ani mai târziu, a fost transmisă prima emisiune radio în limba franceză. Pentru susținerea programelor radio, în 1948, a fost înființată prima școală biblică prin corespondență.

 Azi, în Franța, sunt aproape 14 000 de membri, care se închină în fiecare Sabat în 122 de biserici și 24 de grupe. Numeroasele proiecte misionare organizate pentru grupe specifice vârstei și preocupărilor, acțiunile de binefacere, implicarea activă în situațiile dramatice apărute recent sunt mărturii despre o Biserică Adventistă vie și dornică de a vesti Evanghelia pe limba celor din jurul ei.  

Tipărire

Belarus

belarusCu o populaţie estimată la 9,45 de milioane de locuitori şi un teritoriu de 207 595 km2, Republica Belarus a fost cea mai mică dintre cele trei state slave care au format, iniţial, Uniunea Sovietică. Deşi are o identitate etnică distinctă şi o limbă specifică, totuşi ţara nu a fost organizată ca un teritoriu independent decât pentru o scurtă perioadă de timp, în 1918, declarându-şi definitiv independenţa ca stat abia în 1991. Este o ţară continentală, aşezată între Letonia, Lituania, Rusia, Polonia şi Ucraina. Capitala ţării este Minsk. Se estimează că aproape 40% din suprafaţa ţării este acoperită de păduri, o mare parte dintre ele fiind consemnate în patrimoniul UNESCO, datorită vechimii lor.  Aproape jumătate din populaţie se consideră fără religie sau atee, restul considerându-se în majoritate creştini ortodocşi. Pe lângă aceştia, mai pot fi întâlnite comunităţi romano-catolice, protestante sau musulmane.

Mesajul adventist a fost predicat pentru prima dată în 1924, când a fost înfiinţată prima grupă de credincioşi la Zhoekino. De aici, mesajul s-a răspândit şi în alte zone, în 1930 existând deja 6 biserici şi peste 200 de membri. În următorii 30 de ani, comunităţile au reuşit să crească, ajungând la 550 de membri, fără să existe însă o structură organizatorică între ele. Conferinţa Belarus a fost organizată în 1978 şi reorganizată în 1992, când a fost inclusă în Diviziunea Euro-Asia, împreună cu cele 18 biserici locale şi cu cei 2 610 membri. 

Astăzi, în Belarus sunt peste 4 000 de membri adventişti, organizaţi în 65 de biserici şi 27 de grupe.

În noiembrie 2012, Ted Wilson, preşedintele Conferinţei Generale, a vizitat Republica Belarus, fiind primul preşedinte al Conferinţei Generale care vizitează Biserica Adventistă de aici. Cu această ocazie, a fost inaugurat un ansamblu de clădiri, construit în Minsk, ce cuprinde o sală de cult, diferite anexe pentru activităţile misionare ale bisericii, precum şi un studio pentru nou-înfiinţatul Centru al televiziunii adventiste de aici. 

Adrian Neagu, pastor în Conferinţa Oltenia.

Tipărire

Islanda

islandaRepublica Islanda este o ţară insulară din nordul Europei, cu o suprafaţă de 103 022 km2 şi o populaţie estimată la 320 000 de locuitori. Aşezată pe graniţa geologică dintre Europa şi America de Nord, Islanda prezintă o diversitate geografică şi climatică unică. Putem întâlni aici cel mai mare gheţar din Europa, munţi falnici, izvoare bogate cu ape termale care încălzesc locuinţele şi serele cu legume şi fructe (aici se cultivă inclusiv banane), vulcani activi. Curentul golfului aduce o climă blândă în una din cele mai nordice zone locuite ale lumii. Economia este susţinută de pescuit, de turism, de industria neferoasă şi de agricultură, în special creşterea animalelor. Religia majoritară este cea evanghelică-luterană, prezenţa ei fiind activă în insulă chiar din secolul al XVI-lea.

Mesajul adventist a fost adus pe acest teritoriu de pastorul norvegian O. J. Röst, care, în 1895, a navigat în jurul insulei şi l-a convins pe pastorul unei bisericii luterane să ţină Sabatul. Acesta, chiar dacă nu a devenit adventist, va convinge pe superiorii săi să îi îngăduie să păzească Sabatul şi să rămână totuşi pastor luteran. În 1897, David Östlund este trimis ca misionar şi, chiar pe drumul spre Islanda, întâlneşte o familie care plecase să îl ajute, deşi membrii ei nu erau încă botezaţi, dar aflaseră despre planurile lui din revista confesională. În anul 1900 publică prima revistă în limba locală, devenind la scurt timp cea mai răspândită publicaţie din toată insula. Prima biserică a fost organizată în 1906, la Reykjavik, iar prima şcoală, cu un an mai devreme, în 1905.

Astăzi în Islanda sunt 6 biserici adventiste şi o grupă, unde se închină în fiecare Sabat 489 de membri. În raportul statistic se mai aminteşte şi casa de editură, un element surprinzător pentru o ţară cu o populaţie atât de mică. Pe lângă proiectele de misiune internă, membrii de aici se implică şi în susţinerea diferitelor programe misionare externe, fiindu-le de ajutor celor ce vor să facă mai mult, dar nu au mijloace financiare – un exemplu frumos de dragoste şi împreună-simţire frăţească.

Adrian Neagu, pastor în Conferinţa Oltenia

Tipărire

Letonia

Așezată în nordul Europei, între Estonia, Lituania, Rusia și Belarus, Republica Letonia este una dintre Țările Baltice, având o suprafață de 64 589 km2 și o populație ce depășește cu puțin 2 milioane de locuitori. Cu o istorie legată de celelalte Ţări Baltice și un teritoriu ocupat succesiv de germani, polonezi și ruși, Republica Letonia s-a format oficial în 1918, a fost anexată de URSS în 1940 și și-a declarat independența în 1991. Țara are o veche tradiție protestantă, luteranismul evanghelic fiind și astăzi religia cea mai răspândită, urmat de catolicism și ortodoxie.

Primul misionar adventist din această zonă a fost Gerhard Perk, care, împreună cu o echipă de colportori, a sosit aici pe la mijlocul anilor 1890. Perk, de al cărui nume va fi legată și organizarea primei grupe de credincioși adventiști din București, a început în 1895 o campanie misionară în Riga, iar în 1896, L. R. Conradi va organiza aici prima biserică adventistă din zonă. Biserica adventistă va cunoaște o creștere foarte rapidă, în 1924 fiind deja organizate peste 30 de biserici adventiste cu un total de 1 800 de membri. Larga implicare a laicilor în proiectele de misiune a făcut ca, după 1930, teritoriul să fie organizat în două conferințe locale. În 1924, colportorii au răspândit peste 30 000 de exemplare ale cărții Marea Luptă, ceea ce, raportat la numărul de locuitori ai țării, însemna o carte la 50 de persoane.

Numărul membrilor a continuat să crească, în ciuda unor restricții legislative impuse după 1935, ajungând în 1937 la aproape 3 200 de membri și 60 de biserici locale.

Perioada ocupației comuniste a frânt zborul bisericii de aici, restricțiile impuse făcând ca numărul membrilor să scadă, iar inițiativele misionare să fie tot mai puține.

Totuși, după 1991, biserica și-a reluat ofensiva misionară, raportul statistic anual vorbind astăzi despre 52 de biserici și peste 4 000 de membri. Numeroasele campanii misionare, larga implicare a laicilor și dorința de a-L vedea pe Domnul lor venind le dau acestor credincioși puterea să trăiască și să vestească solia adventistă în fiecare zi.

 

Adrian Neagu este pastor în Conferinţa Oltenia.

Tipărire

Suedia

suediaRegatul Suediei este situat în nordul Europei, în estul Peninsulei Scandinave, având o populaţie estimată la 9,5 milioane de locuitori şi un teritoriu aproape de două ori cât al României. Are o istorie de peste 1 000 de ani ca stat independent, o populaţie destul de omogenă, iar din 1523, capitala ţării este Stockholm. Se estimează că jumătate din suprafaţa ţării este acoperită de păduri, ceea ce face din Suedia unul dintre marii producători de hârtie şi produse lemnoase. Suedia a fost creştinată în secolul al XI-lea şi timp de aproape 500 de ani religia catolică a fost suverană. Reformatorii Olaf şi Laurentius Petri au adus în Suedia învăţăturile protestante, iar până astăzi, mai mult de 80% din populaţie se declară parte a Bisericii Evanghelice Lutherane.

Prima Biserică Adventistă din Suedia a fost înfiinţată în 26 august 1880, în urma activităţii misionare a lui J. P. Rosquist, un suedez botezat de Matteson, la Oslo. Biserica avea 47 de membri, 26 dintre ei venind prin mărturisire de credinţă din Biserica Baptistă. Pentru activitatea sa, Rosquist a fost arestat şi închis în Orebro. Până în 1882 au mai fost înfiinţate încă două biserici, iar în 1886, numărul membrilor ajunsese la 250, în ciuda emigrărilor masive şi a persecuţiilor. Tot atunci s-a început publicarea unei reviste misionare, s-a organizat casa de editură şi Şcoala de Sabat. Prima şcoală a bisericii s-a deschis în 1895, iar trei ani mai târziu o şcoală pentru pregătirea misionarilor.

Astăzi, în Suedia sunt 2 762 de membri adventişti, 37 de biserici şi 2 grupe. În ciuda societăţii foarte seculare în care trăiesc, tinerii suedezi sunt plini de zel pentru misiunea bisericii, mulţi dintre ei participând în ultimii ani în campanii misionare externe.

Dar nu doar ei sunt misionari. În iunie 2012, Casa Regală a Suediei l-a decorat pe muzicianul adventist Herbert Blomstedt, care, la 85 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi activi dirijori de orchestră din ţară. Blomstedt a vorbit deseori despre apartenenţa sa la Biserica Adventistă şi despre valoarea Sabatului în viaţa sa, fiind o mărturie vie a puterii Evangheliei într-o lume tot mai străină de Dumnezeu.

Adrian Neagu este pastor în Conferința Oltenia

Joomla SEF URLs by Artio