Tipărire

Cipru

cipriusCipru este o insulă renumită încă din timpurile antice. Este situată în estul Mării Mediterane, cu peisaje naturale deosebite şi cu o istorie impresionantă. Aşezată la răscrucea dintre civilizaţia Europei şi cea a Asiei, a fost locuită din cele mai vechi timpuri, vizitată de cuceritori, de pelerini şi turişti mai mult decât multe ţări ale lumii, deşi are o suprafaţă de numai 5 896 kilometri pătraţi şi o populaţie sub 1,3 milioane de locuitori.

Insula este împărţită între Republica Cipru, care ocupă aproape două treimi din suprafaţa insulei şi este înrudită cultural şi lingvistic cu Grecia, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, rezultată după invazia turcă din 1974, recunoscută numai de Turcia şi constituită în special din minoritatea turcă. Din 1925 până în 1960, Cipru a fost colonie britanică. Religia predominantă este cea ortodoxă, iar în zona turcească sunt în special musulmani suniţi.

Primul adventist care a ajuns pe acest teritoriu a fost Moses Boursalian, un armean care s-a mutat aici, în 1912, din Turcia. El confecţiona piepteni, pe care îi vindea călătorind cu măgarul din sat în sat, prilej cu care le vorbea oamenilor despre credinţa sa. Fiul său a fost primul colportor de aici. În 1930 erau deja 10 adventişti în Nicosia, care se întâlneau în fiecare Sabat, dar nu aveau un pastor permanent. Primul misionar oficial a fost R. S. Graves, de origine canadiană, care s-a mutat aici împreună cu soţia în 1932, după ce lucrase în Turcia şi în Grecia şi a început activitatea misionară permanentă.

Astăzi, în Cipru sunt, conform statisticilor oficiale, 80 de membri adventişti, care se închină într-o biserică organizată, şi o grupă în Nicosia şi Limasol. Majoritatea sunt însă străini care lucrează în Cipru. Numărul localnicilor care se botează este foarte redus, din cauza tradiţiilor religioase foarte puternice, specifice mediilor răsăritene, şi a lipsei de interes pentru Scriptură. Biserica Adventistă de aici face eforturi deosebite pentru a veni în ajutorul celor în nevoie, oferind centre de întâlnire pentru emigranţi şi programe speciale pentru copii, femei şi grupuri defavorizate.

 

 

Adrian Neagu este pastor în Conferinţa Oltenia.

Joomla SEF URLs by Artio