Tipărire

Islanda

islandaRepublica Islanda este o ţară insulară din nordul Europei, cu o suprafaţă de 103 022 km2 şi o populaţie estimată la 320 000 de locuitori. Aşezată pe graniţa geologică dintre Europa şi America de Nord, Islanda prezintă o diversitate geografică şi climatică unică. Putem întâlni aici cel mai mare gheţar din Europa, munţi falnici, izvoare bogate cu ape termale care încălzesc locuinţele şi serele cu legume şi fructe (aici se cultivă inclusiv banane), vulcani activi. Curentul golfului aduce o climă blândă în una din cele mai nordice zone locuite ale lumii. Economia este susţinută de pescuit, de turism, de industria neferoasă şi de agricultură, în special creşterea animalelor. Religia majoritară este cea evanghelică-luterană, prezenţa ei fiind activă în insulă chiar din secolul al XVI-lea.

Mesajul adventist a fost adus pe acest teritoriu de pastorul norvegian O. J. Röst, care, în 1895, a navigat în jurul insulei şi l-a convins pe pastorul unei bisericii luterane să ţină Sabatul. Acesta, chiar dacă nu a devenit adventist, va convinge pe superiorii săi să îi îngăduie să păzească Sabatul şi să rămână totuşi pastor luteran. În 1897, David Östlund este trimis ca misionar şi, chiar pe drumul spre Islanda, întâlneşte o familie care plecase să îl ajute, deşi membrii ei nu erau încă botezaţi, dar aflaseră despre planurile lui din revista confesională. În anul 1900 publică prima revistă în limba locală, devenind la scurt timp cea mai răspândită publicaţie din toată insula. Prima biserică a fost organizată în 1906, la Reykjavik, iar prima şcoală, cu un an mai devreme, în 1905.

Astăzi în Islanda sunt 6 biserici adventiste şi o grupă, unde se închină în fiecare Sabat 489 de membri. În raportul statistic se mai aminteşte şi casa de editură, un element surprinzător pentru o ţară cu o populaţie atât de mică. Pe lângă proiectele de misiune internă, membrii de aici se implică şi în susţinerea diferitelor programe misionare externe, fiindu-le de ajutor celor ce vor să facă mai mult, dar nu au mijloace financiare – un exemplu frumos de dragoste şi împreună-simţire frăţească.

Adrian Neagu, pastor în Conferinţa Oltenia

Joomla SEF URLs by Artio