Tipărire

Libia

Libia hartaLibia este o țară din nordul Africii, așezată între Marea Mediterană, Egipt, Tunisia, Algeria, Ciad, Niger și Sudan. Are un teritoriu de peste 1,7 milioane km2, fiind la nivel global pe locul 16 după dimensiunea teritoriului, dar are o populație estimată la doar 6,4 milioane de locuitori, peste 90% din suprafața țării fiind acoperită de deșert. Între 1911 și 1943, țara a fost colonie italiană și era recunoscută pentru sărăcia resurselor și dependența de susținere externă. Odată cu descoperirea uriașelor rezerve de petrol în anii 1950, Libia și-a îmbunătățit vizibil situația economică, au fost făcute investiții majore în agricultură și industrie, au fost dezvoltate serviciile medicale, devenind țara cu cea mai mare speranță de viață de pe continentul african.

Cei mai mulți libieni sunt musulmani suniți, dar există și o mică minoritate de creștini, în special copți, romano-catolici și ortodocși. Deși orice formă de răspândire a credinței creștine este cu desăvârșire interzisă, iar mulți credincioși suferă persecuții sângeroase an de an, sau chiar sunt uciși pentru credința lor, se estimează că, în prezent, sunt peste 1 500 de musulmani care au devenit creștini la nivelul întregii țări.

Libia orasNu există în Libia nicio biserică adventistă organizată. Totuși raportul statistic oficial al bisericii vorbește de existența a 121 de membri adventiști pe acest teritoriu. Într-o scrisoare primită de postul de televiziune 3ABN, se preciza că sunt multe persoane neadventiste care urmăresc emisiunile și care sunt impresionate de mesajul Evangheliei. Din păcate însă, creșterea influenței grupărilor islamiste radicale din ultimii ani au înmulțit numărul creștinilor capturați și uciși pentru credința lor, descurajând astfel pe mulți căutători sinceri ai adevărului să își mărturisească public convingerile religioase. Chiar dacă de-a lungul anilor au existat inițiative misionare susținute de Biserica Adventistă, astăzi, în contextul crizei politice de la Tripoli, ele sunt foarte restrânse și nepopularizate. Credem însă cu tărie că rugăciunile noastre unite pentru ei nu vor fi uitate. Chiar și acolo, dragostea lui Isus va câștiga.

 

 Adrian Neagu, șef de redacție, Editura Viață și Sănătate.

Joomla SEF URLs by Artio