Tipărire

Ceva ciudat se întâmplă cu păcatul

De Teodor Huțanu


Avem două figuri biblice a căror reacție față de păcat a rămas de refe­rință. Profetul Isaia vede templul ceresc și tronul divin, aude refrenurile serafice: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul oștirilor”, iar răspunsul său instinctiv este neașteptat, judecându-l după percepția noastră contemporană cu privire la spiritualitate și închinare: „Vai de mine! Sunt pierdut, căci sunt un om cu buze necurate, locuiesc în mijlocul unui popor tot cu buze necurate și am văzut cu ochii mei pe Împăratul, Domnul oștirilor” (Isaia 6:5).

Apostolul Petru, la rândul său, după o pescuire nesperată, întreprinsă la cuvântul Tâmplarului din Nazaret, strigă ca din senin: „Doamne, pleacă de la mine, căci sunt un om păcătos!”

Când sunt atâtea lucruri extraordinare în jurul lor, de ce acești titani ai credinței nu uită realitatea păcatului? Nu e de mirare că după Evrei 11 – galeria eroilor credinței –, apostolul Pavel ne taie calea cu același semnal de avertizare: „Să dăm la o parte orice piedică și păcatul, care ne înfășoară așa de lesne” (Evrei 12:1).

O carte cu un titlu sugestiv, valabil nu doar pentru americani – Moartea lui Satan: Cum și-au pierdut americanii simțul răului –, surprin­de atitudinile contrastante ale americanilor față de două tragedii de proporții: scufundarea Tita­nicului, în 1912, și explozia navetei spațiale Challenger, în 1986. Când Titanicul a îndoliat planeta, presa de la acea dată insista că trebuie să învățăm niște lecții: tehnologia are limite, iar mândria umană are consecințe nefaste. Unul dintre cele mai citate texte biblice era Matei 23:12 – „Oricine se va înălța va fi smerit și oricine se va smeri va fi înălțat.” Cu alte cuvinte, tragedia Titanicului nu era pusă pe seama contextului economic sau social, ci pe seama păcatului.

Însă, când naveta Challenger a explodat, jurnaliștii își găseau cu greu cuvintele, pentru ca în cele din urmă cineva să nimerească limbajul adecvat: „Înseamnă că rușii ne-au luat-o înainte?”

Concluzia este inevitabilă: undeva, între 1912 și 1986, ne-am pierdut limbajul capabil să descrie ce este greșit în viața noastră.

Este doar o deficiență de sinceritate sau de percepție? Am ajuns să privim răul cuibărit între noi ca pe un animal de companie sau ca pe o posibilitate de schimbare și împlinire? De ce am recurge la un raționalism penibil și nu am recunoaște pur și simplu: este păcat, am păcătuit?!

De ce nu mai sunt „la modă” Iosif: „Cum aș putea să fac eu un rău atât de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?” (Geneza 39:9) sau David: „Cutremurați-vă și nu păcătuiți! Spuneți lucrul acesta în inimile voastre când stați în pat, apoi tăceți” (Psalmii 4:4)?

Isaia nu se simte înclinat să aplaude: „Corul a fost în formă în această ocazie!” Nu, ci strigă zbuciumat: „Vai de mine...” Ca și Petru după pescuirea minunată, Isaia nu apelează la încadrări terapeutice sau psihologice pentru a descrie condiția umană. Păcatul nu cere explicaţii patologice, temperamentale, sociale sau educaționale. El trebuie numit direct pe nume pentru a putea fi tratat corespunzător. Este oarecare adevăr și în evaluările noastre, însă Ioan Botezătorul ne atrage atenția că nu este indicat să pierdem vremea: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii” (Ioan 1:29).

De ce Redeșteptarea nu mai ajunge la noi? De ce tot mai puțini dintre copiii și tinerii noștri sunt îndrăgostiți de biserica noastră împodobită cu straie tot mai atractive? Când noi nu mai credem în rugăciune – pentru că ne rugăm să se facă voia lui Dumnezeu, iar apoi facem ce vrem noi –, să nu ne mirăm că tinerii nu mai cred în Biblie, în Creație sau chiar în Dumnezeu. Păcatul domesticit în sufletele noastre și în curțile Domnului poate fi pus deoparte doar dacă este privit și tratat cu oroarea și hotărârea marilor păcătoși, deveniți sfinți printr-o pocăință cinstită.

„Păcatul este cel mai mare dintre toate relele, iar partea noastră este să avem milă de cel păcătos și să-l ajutăm” (Parabolele Domnului Isus, 387, în orig.). La final de Apocalipsă, Martorul credincios stăruie pe lângă noi: „Fii plin de râvnă dar și pocăiește-te!” (Apocalipsa 3:19). Cât va mai stărui?


Teodor Huţanu este preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România.

Joomla SEF URLs by Artio