Tipărire

Iertare cerească

De Georgel Pîrlitu


Cele patru evanghelii surprind acele evenimente care au avut legătură cu persoana Domnului Hristos. Unele sunt prezentate pe larg, în timp ce altele, foarte sumar. De pildă, în cazul vindecării îndrăcitului (Marcu 5:1-20) sau în cazul dialogului cu femeia samariteană (Ioan 4:1-42), sunt date mai multe amănunte în comparație cu cazul răstignirii Domnului Hristos. Nu ni se spune câtă durere I-au provocat cuiele. Personal mi-aș fi dorit o prezentare mai amănunțită. Nu știm de ce a ales Dumnezeu să ne vorbească atât de puțin. Probabil că a dorit să ne lase pe noi să medităm și astfel să conștientizăm suferința de acolo.


Lecţia iertării

Soldații erau violenți și hotărâți, iar trupul firav al Domnul Isus simțea din plin aceasta. În timp ce aceștia loveau cu putere și fără milă cuiele, vocea Lui rostește poate ultima rugăciune: „Tată, iartă-i” (Luca 23:34). Să spui „iartă-i” când răstignesc pe altul, nu pe tine, este ușor, dar să spui „iartă-i” când tu ești cel răstignit este de neimaginat. Isus Îi cere Tatălui să-i ierte, pentru că El îi iertase deja.

Rugăciunea „Tată, iartă-i”, rostită în acest context al maltratării și morții, ascunde mari lecții de viață. Una dintre acestea este lecția iertării. Să ierți deplin, să ierți când cel vinovat nici măcar nu ți-a cerut iertare, să ierți când cel vinovat nu este interesat de iertarea ta, să ierți când te doare este de neconceput pentru noi.

Dumnezeu este dispus să ierte înainte ca omul să greşească           

Atunci când analizăm iertarea pe care o acordă Dumnezeu, suntem surprinși că Dumnezeu este dispus să ierte înainte ca omul să greșească. Aceasta nu înseamnă că Dumnezeu iartă înainte ca noi să greșim, ci doar că El este dispus să ierte înainte ca noi să greșim. Nu este totuna cu ce spunea doctrina indulgenţelor, anume că Dumnezeu ne iartă înainte ca noi să greşim, dacă am plătit prețul pentru păcatul ce urma să fie săvârșit. Nu, nu despre aceasta este vorba. Dumnezeu este dispus să ne ierte, El este binevoitor să ne ierte, El așteaptă să ne ierte. Dumnezeu întâmpină greșeala noastră cu dispoziția Sa de a ne ierta.

Un argument puternic în sensul acesta este planul de mântuire. Acesta a fost conceput înainte de creaţie, deci înainte ca omul să greşească. Dumnezeu Şi-a zis: „Dacă omul va greşi, planul de mântuire îi va aduce iertarea.” Dumnezeu este dispus să ierte înainte ca omul să greşească.


Să ne aşteptăm că cei de lângă noi ar putea greşi

Dumnezeu așteaptă de la noi să procedăm la fel, adică să fim dispuşi să iertăm înainte ca cineva să ne greşească. Pentru aceasta trebuie să ne aşteptăm ca cei de lângă noi să ne greşească. Pe noi ne surprinde când cineva ne greşeşte, pe Dumnezeu nu L-a surprins greşeala lui Adam. E. G. White spune: „Dumnezeu n-a ordonat să se nască păcatul, dar i-a prevăzut existenţa” (Hristos, Lumina lumii, p. 17). Cu atât mai mult, noi ar trebui să ne așteptăm ca cei de lângă noi să ne greșească, pentru că lumea în care trăim acum nu mai este o lume perfectă.

Nu ne supărăm când facem pană la mașină pentru că ne așteptăm, dar ne supărăm când cineva ne greșește pentru că nu ne așteptăm. Uneori spunem: „Cum, tocmai el să-mi facă una ca asta?” Atunci când ne așteptăm să se întâmple ceva, suntem mai pregătiți psihologic să depășim acel moment. Dacă suntem conștienți că trăim într-o lume imperfectă, putem prevedea, ne putem aștepta la greșeli din partea semenilor și putem, astfel, trăi cu dispoziția de a ierta înainte ca cineva să ne greșească.

Ce diferenţă între noi şi Dumnezeu! El este dispus să ierte înainte ca să I se greșească, iar omul nici atunci când cel vinovat şi-a cerut iertare. Putem spune: „Tată, iartă-i” când noi sau copiii noștri suntem nedreptățiți? Am iertat chiar pe toţi cei care ne-au greșit? Mai există pe lista neagră oameni încă neiertaţi? Putem spune, ca şi Isus, „Tată iartă-i”?

Să ne ajute Dumnezeu să trăim o viață de iertare cerească, în care să fim dispuși să iertăm înainte ca cineva să ne greșească.

Georgel Pîrlitu este președintele Conferinţei Muntenia.

Joomla SEF URLs by Artio