Tipărire

Înapoi la Biblie, ca să putem merge înainte

De Teodor Huțanu


Înviorează-mă după făgăduinţa Ta! Ridică-mă după Cuvântul Tău! (Psalmii 119:25,28)


 

Am stat și m-am uitat cum se face reformă a sănătăţii pe banda de alergare. Minutele trec, alergarea continuă în ritm susțnut, iar transpirația dă semne că efectul exer­ci­țiului fizic s-a produs. Desigur, alergatul pe ban­dă ajută sănătății, dar în ce priveşte deplasarea în spațiu, este limpede: ne lasă în același loc.

Seamănă uneori biserica noastră cu așa ceva? Activitate este, implicare este, timp consumat este, transpirație este, dar deplasare? După atât de multe lucruri sănătoase pe care le facem, ajungem să ne întrebăm: de ce nu înaintăm, deși continuăm să mergem?

Am putea spune că această perspectivă este pesimistă, pentru că se întâmplă foarte multe lu­cruri bune în jurul nostru. Fără a contrazice acest fapt, trebuie să recunoaștem că așteptăm ca trezirea să se simtă mai puternic între noi. De pildă, nu putem rămâne indiferenți când bote­zurile sunt tot mai rare în comunităţile noastre.


Poporul Cărţii

Răspunsul nu este nou, dar este inevitabil și urgent: să ne întoarcem la Biblie! Nu doar să facem uz de adevărurile ei, ci să tânjim după cuvintele ei. Nu pentru că alții ne-au luat-o înainte, nu pentru imagine sau statistici, ci pentru sănătatea noastră sufletească, pentru liniștea familiilor și a bisericilor noastre, pentru reînvierea spiritului misionar, pentru ștafeta glorioasă primită de la pionierii adventismului, pentru chemarea noastră profetică, pentru sân­gele cu care a fost scrisă – să trecem în programul nostru, ca prioritate a priorităților, cititul Bibliei. Dacă adăugăm și rugăciune plus Spiritul Profetic, drumul reînviorării este deja pregătit. Acum, avem ce să așteptăm! Așa, suntem adventiști!

„Mulți membri nu își dau seama ce temelie solidă a fost pusă la baza credinței noastre. (…) [Primii adventiști] au cercetat adevărul așa cum cauți o comoară ascunsă. M-am întâlnit cu ei, am studiat și ne-am rugat cu seriozitate. Adesea, am rămas împreună până noaptea târziu, alteori chiar toată noaptea, rugându-ne pentru a primi lu­mină și studiind Cuvântul. În nenumărate rânduri, acești frați s-au reunit pentru a studia Biblia, pentru a-i putea cunoaște înțelesul și pen­tru a fi pregătiți să o predice cu putere” (Ex­pe­rienţe și viziuni, p. 22, în orig.).

Poporul Cărții a ajuns astăzi poporul inter­netului sau al televizorului? Fără a fi suspectat de atitudine „anti-cultură”, cred că avem nevoie, ca adventiști, de o revizuire a practicii noastre cu privire la aceste lucruri. Ajungem să fim la curent cu tot felul de „înșirări de neamuri” și de „basme meșteșugit alcătuite”, iar apoi ne uimim că trezirea întârzie să se arate și începem să căutăm vinovații.


Reînvioraţi prin Cuvânt

De la cel mai înalt nivel, conducerea bise­ricii cheamă poporul rămășiței să se întoarcă la
izvorul
sfânt al Cuvântului lui Dumnezeu. „Re­înviorați prin Cuvânt” este o invitație adresată tuturor adventiștilor de a citi zilnic un capitol din Biblie. Startul s-a dat pe 17 aprilie 2012, la Comitetul de Primăvară al Conferinței Gene­rale. În acea zi, prin reprezentanți (fr. Ted Wilson și președinții diviziunilor), am citit pri­mul ca­pi­tol al Bibliei, Geneza 1. Intenția mărtu­risită este de a citi ultimul din cele 1 189 de capitole ale Bibliei la următoarea sesiune a bisericii mondiale (San Antonio, Texas, iulie 2015). Sunt 1 171 de zile între cele două date, așa că, pe durata sesiunii (2-11 iulie), se vor citi câte două capitole.

Deși avem deja un plan de citire a Bibliei, comitetul Uniunii lansează apelul de a intra în ritmul familiei mondiale. Este ușor de aflat capitolul zilei (de exemplu, pentru 1 septembrie 2012 este Numeri 21). Vom avea la dispoziție calendare de studiu. Argumente în favoarea apelului există: călătorim împreună prin toată Biblia, având aceeași speranță a reînviorării spirituale și misionare, a unui bogat seceriș de suflete pentru iminenta întâmpinare a Celui care vine iar. Harul să ne fie înmulțit, acum, la ceas de apus!

 

Teodor Huţanu este preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România.

Joomla SEF URLs by Artio