Tipărire

„Predicați mai puțin și educați mai mult”

Marius Munteanu ¦ De la inimă

 

 

„Frații mei pastori, să nu credeți că singura lucrare pe care o puteți face, singura cale prin care puteți lucra pentru suflete, este aceea de a ținemarius munteanu discursuri. Cea mai bună lucrare pe care o puteți face este să învățați, să educați. Ori de câte ori puteți găsi o ocazie de a proceda astfel, stați de vorbă cu membrii unei familii și permiteți-le să vă pună întrebări. Apoi, răspundeți-le cu răbdare și umilință. Continuați această lucrare în asociere cu eforturile voastre publice. Predicați mai puțin și educați mai mult, prezentând studii biblice și rugându-vă cu familiile și cu grupele mici.”

 

(Ellen G.White, Slujitorii Evangheliei, 193)

     

 ************

Fiind convinși de inspirația divină a acestui sfat, conștienți că participanții la ocaziile noastre de închinare au mare nevoie să comunice și să fie instruiți, copleșiți fiind de scurtimea vremurilor și urgența misiunii, datori să orientăm pe credincioși, prin dialog, către aspecte a căror clarificare sau rezolvare nu mai suportă amânare și în acord cu strategia de lucru a Uniunii de Conferințe pentru perioada 2014-2019, care consideră consolidarea spirituală, doctrinară și educația (în vederea reînviorării credinței și misiunii) drept priorități strategice,

Comitetul Executiv al Uniunii de Conferințe decide cu titlu de urgență, angajament și datorie de lucru, transformarea, lunar, a unor întâlniri publice de Sabat după-amiază din ocazii de predicare în prilejuri de instruire generală sau specifică. Instruirea va fi adaptată la realitățile și strategia bisericii locale.

În următorul număr al Curierului Adventist, pe site-ul oficial al Uniunii de Conferințe și pe site-urile profesionale, vom reveni cu detalii, idei și subiecte pentru aceste întâlniri.

Acest program național devine o prioritate pentru liderii bisericilor de la orice nivel de autoritate (Uniune, Conferințe, pastori, conducători locali) iar desfășurarea acestuia va fi urmărită îndeaproape de administrațiile Conferințelor.

 

 

(Document votat de Comitetul Executiv al Uniunii de Conferințe în 19 aprilie 2015)

 

*************

 

Așa sună una dintre ultimele decizii ale Uniunii. Ce propune, de fapt prin acest demers, Comitetul Uniunii? Desființarea Serviciului Divin de Sabat după-amiază? Organizarea unor sesiuni de instruire în detrimentul studierii Cuvântului Domnului? Nicidecum.

Biserica are rol formator. Iar mandatul Domnului de „a face ucenici” nu poate acorda exclusivitate predicării, chiar dacă aceasta ne-a ocupat programul bisericesc de când ne știm. Vremurile ne constrâng să observăm distanța reală dintre ceea ce facem în prezent la biserică și ceea ce semnalează Inspirația că ar trebuie să împlinim. Și dacă nimeni nu mai are nevoie de o radiografie a bisericii pentru a realiza cât de departe suntem de Obiectiv, schimbarea atitudinii este primul mare pas, o schimbare conștientă și exercitată cu stăruință și perseverență de către toți conducătorii bisericii noastre, de la orice nivel de autoritate. Urmează apoi procesul de reînvățare a ceea ce trebuie să “predăm” când ne întâlnim în Casa Domnului.

Această inițiativă nu ne cere nimic în plus (nici timp, nici resurse), întrucât avem din belșug tot ceea ce ne trebuie, iar departamentele Uniunii și Conferințelor produc și trimit cu regularitate materiale pentru instruire și formare. Mai degrabă este un apel la înțelegerea, îmbunătățirea și extinderea adevăratei instruiri, iar conducerea a votat că vom susține pe pastori și presbiteri în munca lor educativă.

Citatul din Slujitorii Evangheliei spune și că, dincolo de partea publică a activității noastre bisericești, vizitele pastorale trebuie să aibă același obiectiv și desfășurător – instruirea, să fie temeinic pregătite, iar credincioșii să le aștepte și să le înlesnească.

În cele din urmă, până luna următoare când ne vom reîntâlni cu detalii noi pe acest subiect, prin această rezoluție, conducerea națională a bisericii noastre nu vrea să lipească o etichetă nouă pe aceeași realitate bisericească, ci să creeze premisele unei schimbări, susținută de promisiunea noastră solemnă că “vom face și vom asculta tot ce a zis Domnul”.

 

Marius Munteanu este președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

Joomla SEF URLs by Artio