Tipărire

Ajungând la ce este de neajuns, sigilând ce este de nesigilat

Scris de Laura Manuela Ștețco on .

       De Laura Manuela Ștețco


medicina-insideCe se întâmplă în jurul nostru de multe ori ne sperie, însă ce se intâmplă în interiorul nostru depăşeşte cu mult ceea ce e în jur. Sentimentele pot să te stimuleze să lucrezi mai cu pasiune, pot să te conducă mai uşor spre succes, însă talentele, geniul, succesul nu pot să refacă o inimă înfrântă! Mai mult decât atât, se pare că echilibrul nostru interior influenţează chiar şi sănătatea noastră deoarece « cauza principală a bolilor este de obicei o problemă de gândire. » (Dr Horst Muller) Medicina demonstrează faptul că oamenii care gândesc sănătos nu au predispoziţie aşa mare la boală. “Pot emoţiile repetate, stările de mânie, conflictele să îmbolnăveasă inima şi vasele? O primă explicaţie ar fi dată de stimularea sistemului neurovegetativ considerat ca mediator între starea de spirit şi reacţiile cardiocirculatorii.” (Marin Voiculescu, „Medicină pentru familie”, Bucureşti, ed Medicală, 1986, p. 78) Ceea ce este şi mai interesant este faptul că gândurile noastre nu determină doar starea noastră de spirit, nu influenţează doar sănătatea noastră, ci au un mare impact chiar şi asupra celor din jur. Nefiind conştienţi de acest aspect şi crezând că singurul domeniu în care avem control şi asupra căruia putem păstra diplomaţia e mintea noastră, neglijăm ideile cuibărite în creierul nostru. „Nu poţi opri păsările să zboare deasupra ta, dar le poţi opri să-şi facă cuib în capul tău,” spunea Martin Luther.

 

Te virusezi pe tine, îi virusezi pe alţii

       Recent, ştiinţa a demonstrat faptul că gândurile noastre bune sau rele sunt factori mesageri energetici. Mesagerii aceştia sunt de fapt energii care transmit mesajele lor împrejur, răspândind sentimente bune sau rele. Deşi semenii noştrii nu pot vedea gândurile noastre, aceştia le sesizează totuşi, percepând vibraţiiile lor şi reacţionând ca atare. În ultimii 12 ani   s-au făcut cercetări asupra unui grup de elemente chimice produse în organism numite pheromoni. Corpul nostru produce aceşti hormoni ca urmare a emoţiilor noastre. Făcându-se teste pe plante, s-a putut observa că infectarea cu viruşi a unui copac sau atacarea lui de către paraziţi determină emiterea în atmosferă a pheromonilor. Astfel, ceilalţi copaci din pădure sunt avertizaţi că în apropiere se află o boală şi devin pregătiţi pentru ea.

       Un experiment extrem de interesant despre pheromoni (hormoni de frică şi stres) a fost realizat la Stanford asupra animalelor. Cercetătorii au adus în laborator şoricei pe care i-au electrocutat şi apoi i-au scos din cameră. Au adus dintr-alt loc în laborator şoricei care nu fuseseră niciodată electrocutaţi. Imediat aceştia au intrat în panică datorită inhalării pheromonilor lăsaţi în urmă de către şoriceii electrocutaţi.

       Cel mai dureros fapt dovedit ştiinţific însă este influenţa gândurilor omului asupra celor din jur. Pentru fiecare gând şi sentiment eliminăm în atmosferă un anumit fel de pheromon. “Dragoste, compasiune, furie, întristare profundă, frică, ură, curaj, bucurie, seriozitate, plictiseală, curiozitate, interes sau oricare altă emoţie pe care o avem aduc propria ei reacţie chimică. Această reacţie (pheromon) nu este limitată numai la corpul nostru, ci se transmite la fel de bine şi în afara corpului.”(Nicuşor Ghiţescu, Maturizare creştină, Târgu Mureş, ed Pioneer, 2000, p. 60)

 


Circuitul binefacerilor

       Ceea ce oamenii de ştiinţă descoperă în zilele noastre se ştia însă cu mult timp înainte. Ca şi adventişti suntem privilegiaţi să beneficiem de cunoştinţe legate de lumea în care trăim scrise sub inspiraţie divină. Ellen White ne previne cu privire la importanţa influenţei pe care o exercităm asupra semenilor. “Nimeni nu poate fi independent de semenii săi. Dumnezeu a investit pe om cu o influenţa care face imposibil ca omul să trăiască numai pentru sine... fiecare suflet este înconjurat de o atmosferă proprie, o atmosferă încărcată poate cu puterea credinţei dătătoare de viaţă, curaj, speranţă şi înmiresmată cu parfumul iubirii. Sau poate fi o atmosferă apăsătoare şi rece datorită nemulţumirii şi egoismului, sau otrăvită de mânjitura aducătoare de moarte a păcatului preferat. Conştient sau inconştient, fiecare persoană cu care venim în contact este influenţată de atmosfera pe care o emanăm în jurul nostru.(Ellen White, „Parabolele Domnului Hristos, p. 267)

       Ne-am luat în calcul vreodată faptul că eşecurile noastre în lucrarea misionară nu se datorează lipsei strategiilor sau fondurilor insuficiente sau nefolosirii corecte a mijloacelor de comunicare în masă? Ne-am pus problema că abordarea oamenilor nu constă în a folosi cuvintele cele mai alese sau formulările cele mai sofisticate? Uneori, simplul nostru gând poate schimba reacţia celuilalt. Un gând bun va favoriza de multe ori deschiderea porţilor spre sufletele care se pierd pentru ca abia apoi să putem folosi cuvintele. De la un gând porneşte totul. De la un gând se poate ajunge la un suflet rănit sau la un suflet salvat. Un gînd face diferenţa. “Un singur gând necurat lasă o urmă adâncă în suflet. Un singur gând rău exercită o influenţă rea asupra minţii.”(Ellen White, „Minte, caracter, personalitate”, vol II, p. 285)

 

Dincolo de vălul ceţei mediatice

       Lumea pe care o ştim, o studiem prin eforturi susţinute atârnă uneori de capacitatea noastră de a organiza fişierele hardului nostru. O simplă reîmprospătare va cauza un feedback pozitiv şi astfel imaginea societăţii va fi mai plină de culoare. Echilibrul interior, armonia gândurilor, pacea sufletească, toate au drept cauză conectarea la sursa divină. Atunci când bateriile noastre sunt descărcate, atunci când deprimarea ne acaparează şi atunci când totul se prăbuşeşte în jur e timpul să ne „încărcăm” din Apa vieţii.

      “Avocatul care vrea să aibă succes în profesia sa trebuie să fie la curent cu cele mai importante cazuri şi cu schimbările legii. Medicul trebuie să urmărească în mod continuu descoperirile din domeniul său. Tot astfel, liderul spiritual trebuie să stăpânească Cuvântul lui Dumnezeu şi principiile Sale şi să cunoască la fel de bine ce se petrece în gândirea celor ce aşteaptă de la el călăuzire.”(J. Oswald Sanders, „Călcaţi pe urmele Mele”, Cluj, ed Logos, 1993, p. 138) În calitate de lideri sirituali, datoria primordială constă în acumularea cuvintelor inspirate, dar nu doar acumularea lor, ci şi înţelegerea lor pentru a confirma sădirea seminţei în pământ bun.(Matei 13, 23) Abia atunci când rădăcinile noastre vor fi înfipte adânc în Cuvânt, vom putea să-i conducem şi pe ceilalţi la o înţelegere clară a planului mântuirii: „gradul de influenţă va depinde de personalitatea omului, de incandescenţa de care este capabil, de flacăra ce arde în el.” Lordul Montgomery

       Trăim într-o societate bombardată de imagine, într-o societate superficială în care valorile au doar conotaţie materială. Dacă vorbim de mass media, imaginea are o importanţă colosală. Dacă ne referim la cei care apar pe micul ecran, putem spune că felul cum arată contează în proporţie de 93 %, pe când ceea ce spun contează doar 7 %. Nu ne mirăm atunci de ce goana aceasta continuă după înfrumuseţare, modă, operaţii estetice şi tratamente faciale. Un alt aspect însă al comunicarii mediatice face lumină în ceea ce contează cu adevărat. Farmecul personal are importanţă pe o durată scurtă, aşa că poţi să arăţi impecabil, să ai un look trăznet, dar după 15 minute ar trebui să demonstrezi că ştii ceva, altfel „coperta” ta e zero. Aceeaşi idee o putem aplica şi pe plan spiritual: “oamenii nespirituali, oricât de dăruiţi sau de fermecători ar fi, nu au loc în conducerea bisericii, nici chiar în slujbe temporare.”(J. Oswald Sanders, „Călcaţi pe urmele Mele”, Cluj, ed Logos, 1993, p. 39) Iată cum frumuseţea interioară poate face distincţie într-o lume dominată de frumuseţea exterioară. „Sufletul care rămâne în atmosfera curată a gândurilor sfinte va fi transformat prin tovărăşia cu Dumnezeu, adică prin studierea profundă a Cuvântului Său. Adevărul este atât de cuprinzător, atât de profund şi larg, încât eul se pierde din vedere. Inima este înmuiată şi este adusă la umilinţă, blândeţe şi iubire curată.”(Nicuşor Ghiţescu, „Maturizare creştină”, Târgu Mureş, ed Pioneer, 2000, p. 62) Şi aşa cum realitatea diferă de realitatea indusă de televiziune, dacă ai privi în interiorul multor oameni despre care crezi că merg pe crestele valurilor, ai fi surprins de multe lucruri. Doar pentru ca ne străduim să ne construim profiluri strălucitoare nu înseamnă că viaţa noastră arată ca în imaginile photoshopate.

 

A gândi sau a nu gândi

       „Cuvântul lui Dumnezeu... judecă simţirile şi gândurile inimii.”(Evrei 4, 12) Rămâne la latitudinea noastră dacă vom alege să fim pătrunşi de gândul veşniciei sau vom repeta istoria celor de pe vremea lui Noe, toate întocmirile gândurilor din inimile lor fiind îndreptate in fiecare zi numai spre rău. Depinde de noi dacă vom oglindi pseudovalorile societăţii de consum sau dacă conectarea noastră la sursă ne va face să emanăm mireasma dragostei Lui. „Astăzi bătălia pentru cucerirea minţii oamenilor este mai aprigă decât oricând... Vrăjmaşul sufletelor ştie foarte bine că, dacă reuşeşte să cucerească mintea, atunci el va cuceri toată fiinţa noastră, deoarece mintea este <<cetăţuia sufletului.>>” (Nicuşor Ghiţescu, „Maturizare creştină”, Târgu Mureş, ed Pioneer, 2000, p. 72)

       “Centrii nervoşi ai creierului, care se află în legătură cu întregul organism, reprezintă singurul mijloc prin care Cerul comunică cu fiinţa umană şi prin care influenţează aspectele cele mai profunde ale vieţii acesteia.”(Ellen White, „Minte, caracter, personalitate”, vol I, p. 79) Într-o vreme în care comunicarea prin orice mijloace atinge cote maxime, Cerul doreşte să comunice cu noi la nivelul cel mai profund. Nu printr-un limbaj laconic, nu printr-un stil superficial în care prescurtările înlocuiesc dedicarea reală, ci prin acel limbaj al iubirii pe care surzii îl pot auzi şi orbii îl pot vedea. Dragostea este limba pe care toţi o vorbesc, dragostea este limba pe care toţi o caută, o limba de circulaţie universală.

       Întrebarea nu este a gândi sau a nu gândi... ci cum gândeşti...


Laura Manuela Ștețco este din localitatea Borșa, județul Maramureș, de profesie consilier PR.

Joomla SEF URLs by Artio