Tipărire

Cumperi acum, platesti mai tarziu

Scris de Anca Varadi on .

De José Elysée

Traducere si adaptare : Anca Varadi

rate

              In lumea de azi si mai ales in ultima generatie, creditele sunt larg raspandite.Fie ca iti doresti un aparat electrocasnic, fie o masina sau chiar un apartament, le poti avea pe toate chiar daca nu ai bani de ajuns, facand un credit la banca. Apoi doua-trei luni de obicei nu platesti nimic insa dupa aceea, lunar, timp de mai multi ani, vei primi in cutia postala facturile pe care le ai de achitat. Expertii spun ca prin intermediul ratelor se plateste produsul de 2-3 ori, astfel ca multe persoane ajung sa regrete faptul ca au cumparat in rate. 

              Principiul dupa care se ghideaza lumea ratelor este : „Cumperi acum, platesti mai tarziu.” Acelasi principiu se poate aplica si la viata noastra morala. Fie ca e vorba de o noapte petrecuta prin cluburi, de o relatie extraconjugala sau alte  placeri, nota de plata va veni intotdeauna si de multe ori vom avea de platit facturi toata viata. In plus, ratele se acumuleaza, astfel ca daca am fi stiut dinainte cat vom avea de platit, niciodata nu ne-am fi angajat intr-o astfel de afacere.

          Facturile au intotdeauna o valoare mai mare decat ne-am fi asteptat. In mintea lui Adam si a Evei, faptul de a manca din fructul oprit nu parea atat de grav. Diavolul ii facuse sa creada ca ar fi o alegere inteligenta, insa atunci  cand in cutia de scrisori au primit factura, o factura  continand  pedeapsa cu moartea, au primit de fapt cel mai mare soc al vietii lor. Nu doar ca au pierdut  paradisul terestru, dar de acum inainte trebuiau sa munceasca cu sudoarea fruntii pentru painea zilnica ; de asemenea au fost martori la inmormantarea propriului  lor  fiu Abel si au avut ocazia sa observe degradarea oamenilor pe parcursul a cateva generatii, urmand ca apoi ei  insisi sa moara. Factura de platit a avut o valoare cu mult mai mare decat se gandisera la inceput.

           Cu toate acestea, omenirea nu a invatat lectia. Generatii dupa generatii au repetat aceeasi greseala. Diavolul ne sopteste la ureche ca pretul pe care il vom plati pentru placerile noastre este minim, ca merita sa ne distram putin. El ne convinge ca nu va trebui sa platim  vreo factura, ca nu vom avea de suportat vreo consecinta.

         Chiar David, acel imparat adorat de poporul sau a cazut in aceeasi capcana atunci cand a pacatuit cu Bat-Seba. Prima factura pe care a primit-o imparatul David a fost atunci cand a aflat ca Bat-Seba era insarcinata. Cea de-a doua factura a primit-o atunci cand si-a dat seama ca problema nu era doar intre el si Bat-Seba. Un om nevinovat, Urie trebuia sa sufere. S-a gandit ca poate plati usor aceste facturi chemandu-l pe Urie acasa. Insa planul sau a esuat. Facturile erau atat de ridicate incat David a recurs la crima pentru a le plati.

          Nu a durat mult si cea de-a treia factura i-a fost inmanata. In 2 Samuel 11:27 citim ca „Fapta lui David nu a placut Domnului”. Chiar daca ar fi reusit sa-i insele pe oameni, chiar daca nimeni nu l-ar fi banuit, un lucru e sigur: Dumnezeu e intotdeauna martor al actiunilor noastre. Aceasta cea de-a treia factura pe care regele David o primeste din partea lui Dumnezeu prin profetul Natan, ii arata ca intreaga viata va avea de platit. In 2 Samuel 12,10 citim: „Acum niciodata nu se va departa sabia din casa ta pentru ca M-ai dispretuit si pentru ca ai luat de nevasta pe nevasta lui Urie Hetitul.”

            Si nu in ultimul rand cea de-a patra factura apare in viata fiecaruia dintre noi. Desi fiecare suportam consecintele propriilor  fapte, cea de-a patra si cea mai grea factura ne-o plateste Dumnezeu. Este vorba de factura care ne condamna la moarte vesnica. Aceasta factura a fost platita la cruce. Pacatele noastre L-au costat pe Dumnezeu viata propriului Fiu si aceasta valoare  ne permite sa evaluam adevaratul cost al pacatului.

        Spre deosebire de lumea creditelor, de lumea pacatului, in care principiul este “cumperi acum, platesti mai tarziu”, lumea succesului are cu totul alte legi. Pentru a avea succes trebuie sa urmam cel putin trei pasi:

                 - primul pas este sa ne stabilim clar unde vrem sa ajungem, sa avem o tinta precisa ;

                - al doilea pas este sa evaluam pretul pe care trebuie sa-l platim pentru a obtine tinta dorita ;

                - al treilea pas este sa fim dispusi sa achitam costul.

        In acest caz, pretul il platim cu bucurie si de bunavoie, fiecare pas pe care il facem ne aduce mai aproape de scopul dorit si desi nu am ajuns inca tinta, simtim totusi din bucuria pe care urmeaza sa o experimentam la final.

           Doresc ca fiecare dintre noi sa avem o viata de succes, sa platim bucurosi pentru a ne atinge scopurile si sa nu ne lasam niciodata amagiti de principiul « Cumperi acum, platesti mai tarziu. »

            Amintiti-va ca niciodata nu veti atinge un standard mai inalt decat cel pe care vi l-ati stabilit singuri. Asa ca stabiliti-va un standard inalt si apoi, pas cu pas, chiar daca printr-un efort dureros, parcurgeti intreaga lungime a scarii progresului. Nu lasati  nimic sa  va impiedice  de la atingerea tintei propuse.

Joomla SEF URLs by Artio