Tipărire

Ce să-i pui copilului tău în bibliotecă?

Scris de Florin Bică on .

De Florin Bică


Primele 6 luni ale anului 2012 au adus la Editura Viaţă şi Sănătate câteva titluri noi pentru copii, pe care le menţionez mai jos.

Una dintre apariţiile inedite, constituindu-se, totodată, într-o premieră pe piaţa de carte ro­mânească, o reprezintă Biblia de colorat, ilustrată de clujeanul Adrian Barbu. Cartea conţine 100 de planşe de colorat, prin care sunt parcurse momente definitorii ale istoriei biblice, începând de la crearea lumii şi până la secvenţele principale ale Noului Testament. Biblia de colorat este destinată copiilor de vârstă preşcolară, dar poate fi un material util şi pentru elevii ciclului primar.

Venind în întâmpinarea cererilor de carte pentru copii, editura oferă o a doua variantă de Biblie, respectiv Biblia celor mici. Cele 188 de pagini cuprind povestiri din Vechiul şi Noul Testament, ilustrate color. Părinţii pot folosi acest material pentru a le citi preşcolarilor scurte povestiri despre facerea lumii, despre profetul Iona, despre Daniel şi despre Domnul Isus. În acelaşi timp, Biblia celor mici este un material pe care elevii din clasele primare pot să îşi exerseze cititul.

Pentru copiii care iubesc poezia şi cărora le place să recite versuri, Roxana Lupu, asistent universitar la Institutul Teologic Adventist, a publicat Poezii cu luminiţe pentru băieţi şi fetiţe. Volumul, cu ilustraţii color, conţine peste 20 de poezioare despre soare, lună, stele şi meteoriţi, dar şi despre alte surse de lumină, precum Cartea Sfântă şi ochii mamei. Lumina fizică se îmbină cu lumina spirituală, iar lecţiile despre cea dintâi devin pilde pentru înţelegerea celei de-a doua.

Pentru serile în care copiii insistă ca părinţii să le spună o poveste, va fi cu siguranţă util volumul Eu şi bunica mea, Ellen, al autoarei Mabel R. Miller. Strănepoată a lui Ellen White, autoarea îşi aminteşte, în povestiri scurte, scrise „pe limba copiilor”, întâmplări inedite din anii copilăriei sale, când locuia aproape de casa „bunicii Ellen”. Va fi, cu siguranţă, o întâlnire inedită cu o pionieră a Bisericii Adventiste.

Tot de o bunică se leagă şi un al doilea volum de povestiri, intitulat Comoara de mare preţ. De data aceasta, bunica este chiar autoarea cărţii, Olga Pilat, ai cărei eroi imaginari sunt copiii care învaţă că Biblia este o carte ce merită să fie iubită şi apreciată, pentru că este Cuvântul lui Dumnezeu.

Editura adaugă ofertei de carte pentru copii şi volumul Olimpiada distractivă. Cele 96 de pagini pline cu ilustraţii color conţin 118 jocuri pentru copii cu vârste de la 7 ani în sus. Cartea conţine jocuri de testare a spiritului de observaţie, de verificare sau de îmbogăţire a cunoştinţelor de cultură generală şi alte surprize

„Cu cât citeşti mai mult, cu atât mai multe lucruri vei şti. Cu cât vei învăţa mai multe, cu atât vei călători mai mult”, spunea dr. Seuss, un renumit autor de cărţi pentru copii. Îi invităm deci pe copii nu doar într-o călătorie prin lumea cărţilor şi a cuvintelor, ci chiar mai departe!

 

Florin Bică este redac­tor pentru copii la Editura Viaţă şi Sănătate.

Joomla SEF URLs by Artio