Tipărire

Dănuț Alexandru Jercan - "Scuzele hangiului"

Scris de Ion Buciuman on .

De Ion Buciuman


Scuzele hangiuluiEu sunt un om cu han la stradă,

Om de afaceri, om cu stare …

Eu nu am timp pentru şaradă

Şi nu-mi plac glume fără sare.

 

Apreciez toţi arnăuţii

Ce-mi calcă pragul, plătind vamă …

Nu mă încurc cu amărâţii

Care vor totul de pomană.

 

Aseară au venit la mine

Un om şi cu a lui soţie …

Ea chiar era însărcinată …

Dar ce să-i fac? Ce-mi pasă mie?

 

Aveam făcute rezervări

Pentru persoane importante …

Şi-apoi mai este o problemă:

La mine nu-i maternitate!

 

Dar stau ca martor şi vă spun

Că totul e adevărat …

De unde oare puteam şti

Că se va naşte-un Împărat?

 

Acum îmi pare rău, desigur …

Regret zgârcenia, prostia …

Dar vezi, de unde să ştiu eu

Că vine-n hanul meu Mesia?


 

Aşa este poezia lui Dănuţ Alexandru Jercan: provocatoare, sugestivă, biblică şi atinsă de simţul umorului. Oriunde sunt oameni care să-l asculte, poetul şi pastorul Dănuţ Alexandru Jercan nu întârzie să apară pentru a aduce sufletelor cuvântul înflorit, proaspăt şi frumos al poeziei sale. Pentru a putea fi citită această poezie a sa, poetul ne-a lăsat, şi ne mai promite încă, o serie de cărţi, printre care şi una al cărei titlu necesită explicaţii pentru a putea fi înţeles: Evadare din Lodebar. Numele cetăţii de autoexil a lui Mefiboşet (2 Samuel 9:4) este folosit aici pentru a identifica propria noastră închisoare în care ne închidem de bunăvoie. Suntem încurajaţi să ne declarăm independenţa şi să ne scoatem la lumină talentele şi mijloacele pe care Dumnezeu ni le-a încredinţat pentru slujirea altora. Poezia de faţă face parte din volumul amintit mai sus.

Dănuţ Alexandru Jercan iubeşte şi profesează ceea ce el numeşte şi se poate numi cu adevărat poezie profetică. „Profeţii cu mii de taine presărate, ca pe ceruri/Stelele lucind în beznă, cu jar către muritori …/Profeţii prin har făcute, Comoară de Giuvaeruri,/De purtat la gât, pe frunte sau în grai de vestitori …/Israel, popor advent…/Dacă se zăreşte ţara, puneţi azi mâna pe ea!” („Profeţii”).

Poezia de dragoste îşi face loc în creaţia lui Dănuţ Alexandru Jercan mai ales din motivul practic al versurilor de nuntă. „Iubirea mea … cred c-a sosit momentul/Să Îl chemăm pe Bunul Dumnezeu …/Să celebreze El evenimentul/Cu binecuvântări de … Arhireu” („Spune-mi de iubire”).

Nici dragostea de mamă nu trece neobservată: „Când mama stă în poartă şi suspină,/Cu lacrimi care ard ca jarul lemnul,/E semn că fiii duşi către departe/Ar trebui să înţeleagă semnul” („Chemarea mamei”).

Genurile cel mai des întâlnite la Dănuţ Alexandru Jercan sunt parabola şi fabula, cu un puternic mesaj de sfătuire şi avertizare actuală: „Un pui de graur a-nţeles/Să-şi ia curaj şi-apoi să sară/Din cuibul cel pufos şi cald/Să vadă cum e pe afară” („Puiul de graur”). Finalul trist al neascultării puiului acestuia şi a atâtor pui de oameni este asemenea „Puiului” lui V. V. Voiculescu: „Să nu trădezi dreapta credinţă/Pe linte, nu-L da pe Isus!/Ce-o să te faci, când vine vremea/Să zbori spre patria de sus?”


Ion Buciuman este pastor la comunitatea Balta-Albă, București

Joomla SEF URLs by Artio