Tipărire

Trăiesc adventiştii mai mult?

Scris de Curierul Adventist on .

DE EMIL RĂDULESCU ¦ SĂNĂTATE

 

Trăiesc adventiştii de ziua a şaptea mai mult decât concetățenii lor? Adventiştii constituie cea mai studiată grupare de populație de pe glob. De ce? Pentru că stilul lor de viață s-a asociat cu o creştere considerabilă a duratei de viață şi cu o rată de mortalitate mică prin boli cardiovasculare, diabet, cancer şi din alte cauze.tamm1

Preocuparea pentru o viețuire sănătoasă printre adventişti s-a datorat unor viziuni primite de Ellen G. White (27 noiembrie 1827–16 iulie 1915). Cu toate că, în secolul al XIX-lea, în Statele Unite au existat numeroşi „reformatori” (de exemplu, pastorul metodist Sylvester Graham, de unde avem denumirea pentru pâinea din făină integrală), populația americană nu s-a arătat receptivă la aceste schimbări. Nicio biserică, în afara celei care încă nu avea nici nume, n-a dat importanță problemelor de sănătate. Ulterior, numeroase studii au demonstrat justețea preocupării pentru sănătate şi din partea celor care au ca țintă principală a existenței viața veşnică.

Din cele aproximativ o mie de studii publicate, să amintim pe cel efectuat asupra a 4 342 de medici, care au absolvit Facultatea de Medicină a Universității Loma Linda, şi a 2 832 de absolvenți ai Facultății de Medicină din Universitatea California de Sud. Ambele instituții de învățământ se găsesc în California, iar programa analitică este aceeaşi ca în toate celelalte universități americane. Deci aceleaşi informații medicale, cu o singură excepție: absolvenții de la Loma Linda erau în marea majoritate adventişti care şi-au însuşit, mai mult sau mai puțin, modul de viață adventist.

Cercetarea a arătat că rata mortalității prin infarct miocardic a fost cu 42% mai mică la absolvenții de la Loma Linda decât la absolvenții Universității California de Sud. Chiar dacă o serie de factori socioeconomici şi de stil de viață erau foarte asemănători, absolvenții Universității California de Sud consumau mai multe ouă, carne, cafea şi alcool şi mai puține fructe şi legume decât absolvenții de la Loma Linda, care erau mai activi fizic şi nu fumau. Toate studiile efectuate între anii 1960 şi 1990 arată că rata mortalității prin boli canceroase a fost cu 50% mai mică la adventişti decât la populația generală.

Comparaţia între diferitele subgrupe de adventişti

Cele mai interesante sunt studiile care compară diferitele subgrupe de adventişti. Astfel, consumul de carne şi ouă printre adventişti creşte riscul decesului prin boli cardiovasculare şi diabet, în special la bărbații cu vârsta sub 65 de ani. În grupa de vârstă 45–64 de ani, la bărbații adventişti care consumau zilnic carne, riscul decesului prin boli cardiovasculare a fost de trei ori mai mare decât la cei care nu mâncau carne.

..............................................................................................................................................................

Emil Rădulescu este medic pensionar specializat în medicină internă. Este cunoscut pentru cele 11 cărți scrise și pentru emisiunile de radio pe domeniul sănătății.

Pentru mai mult comandă aici revista Curierul Adventist.

Joomla SEF URLs by Artio