Tipărire

150 de ani de miracole

De Bill Knott


Relatarea spune că erau vreo 20 de inși în acea dimineaţă de joi, în urmă cu 150 de ani – toţi bărbaţi şi toţi americani. Aproape toţi delegaţii erau pastori: numai doi dintre ei aufost identificaţi ca membri laici. Trei dintre cei 20 urmau să cadă de la credinţă şi să se despartă de biserică în următoarea decadă. Alţi trei urmau să slujească, cel puţin câte un an, ca preşedinţi ai organizaţiei pe care o creaseră. Doi urmau să lucreze ca editori ai Advent Review and Sabbath Herald (acum Adventist Review). De-a lungul vieții, toţi s-au confruntat cu lipsa finanţelor, atât în viaţa personală, cât şi în cea a bisericii.

În timp ce structura stabilită de ei nu numai că a supravieţuit, dar a şi prosperat, aproape fie­care aspect al existenţei bisericii s-a schimbat. Bărbaţii sunt acum minoritari, reprezentând mai puţin de 40% din membrii bisericii, iar americanii, doar 6%. Pastorii şi alţi angajaţi ai bisericii reprezintă mai puţin de 2% din procentul membrilor. Valoarea anuală a zecimilor şi a darurilor venite din partea membrilor depăşeşte un miliard de dolari americani.

Deşi, mai înainte, au existat mai multe conferinţe locale, adventiştii din toate timpurile au arătat spre acea zi de joi, 21 mai 1863, ca fiind ziua de naştere a bisericii ca organizație. Astăzi, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este prezentă în 209 ţări, numără mai mult de 17 milioane de credincioşi şi susţine cel mai extins sistem protestant de educaţie, medical şi de publicaţii din lume. Milioane de alte persoane se consideră parte a acestei mişcări, fiind prieteni sau aparţinând familiei celor care sunt deja membri.

„Influenţa acestei întâlniri nu poate fi decât una bună”, a scris Uriah Smith (31 de ani), ales secretar (al doilea ca importanţă) al Conferinţei Generale, la doar cinci zile după întâlnire. Pronosticul său atent pare acum prea modest: Dumnezeu a binecuvântat atât de mult Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, încât în fiecare zi i se adaugă, prin botez, mai multe persoane decât cele botezate în Ziua de Rusalii.

Pe măsură ce citeşti articolele dedicate acestei aniversări, aminteşte-ţi modul în care Dumnezeu poate lua lucrurile mici – urciorul unei văduve, cinci pietre netede din pârâu sau cinci pâini şi doi peşti – pentru a face cu ele miracole.

 

Bill Knott este redactorul-șef al revistelor Adventist Review și Adventist World.

Joomla SEF URLs by Artio