Tipărire

Școala

De Virgiliu Peicu


Cu mai mulţi ani în urmă, locuiam într-un oraş mai mare şi de obicei duminica mai treceam pe la mama care locuia la ţară. La plecare îmi umplea portbagajul maşinii cu alimente. Într-o ocazie tocmai când căram bagajele în apartament am fost întâmpinat în faţa scării de la intrare de un grup de copii. O fetiţă isteaţă s-a oprit în faţa mea întrebându-mă:

Ce ai în sticla aceea? Aveam într-o mînă o sticlă cu lapte de vacă.

-            Lapte, i-am răspuns.

-            De unde?

-            De la vacă. Fetiţa a pufnit în râs şi s-a pus pe haz.

-            De ce râzi ? am întrebat-o.

-            Râd de tine pentrucă zici ca ai laptele de la vacă…

-            Daa, dar tu cine crezi că face laptele ? Mirată de întrebarea mea fetiţa răspunse cu dezinvoltură:

-            Alimentara, cine altcineva să-l facă, tu nu ştii ? Sigur, am început şi eu să mă amuz. Un puşti mai mare, vrând să facă pe mediatorul între noi, a intervenit:

-            Domnu, lăsaţi-o că nu s-a dus încă la şcoală să vadă cum stă treaba! Când s-o duce la şcoală o să vadă cum e viaţa !

Poate că această întâmplare ni se pare banală, dar ea ne spune că pentru om , şcoala este o condiţie de existenţă echilibrată,. Începem cu şcoala instinctelor programate care-l ajută pe bebeluş să supravieţuiască în pîntecele mamei, apoi cînd intră în atmosfera noastră începe cu școala mamei, apoi şcoala familiei întregi,urmează şcoala celor şapte ani de acasă, după care vine şcoala generală, cursurile liceale, apoi cele superioare şi astfel omul intră îm marile biblioteci ale culturii umane şi ale existenţei universale. Şi aşa cum se spune , cât trăieşte omul tot învaţă. Unii pedagogi spun că şcoala este produsul istoriei. Alţii spun că e produsul necesităţii logice sau ale descoperirii ştiinţifice. Biblia ne spune altceva. În raportul biblic despre facerea femeii din Geneza 2, 19. Se vorbeşte despre primul act de învăţare, prima şcoală. ,,Domnul Dumnezeu a facut din pamant toate fiarele campului si toate pasarile cerului; si le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca; si orice nume pe care-l dadea omul fiecarei vietuitoare, acela-i era numele.

Omul însoţit, cred că de îngeri, a început să cerceteze materialul didactic adus de Dumnezeu, sa-şi formeze vocabularul, să cunoască detaliile, să le compare cu necesităţile sale, să deosebească virtuţile, şi să pună nume. Să ajungi să pui nume cuiva în sensul edenic , trebuie ca mai întâi să treci prin şcoală. Şi Dumnezeu mai întâi l-a trecut pe Adam prin şcoală, l-a maturizat prin cunoaştere, apoi l-a făcut să întâlnească o fată, pe Eva şi apoi a urmat căsătoria. Şi odata intraţi în şcoala de Sabat, au început să fie instruiţi în şcola familiei ca părinţi. Unii dintre noi nu leagă problema mântuirii de şcoală si eu cred că ei greşesc, deoarece problema mântuirii este strîns legată de cunoaştere. Religia Bibliei este o religie a Cărţii, a cunoaşterii lui Dumnezeu şi a creaţiei Sale . Prin cunoşterea lui Dumnezeu şi a Planului mântuirii dobândim secretele vieţii veşnice.

În Osea 4:6, Dumnezeu mustră preoțimea a căror misiune este instruirea poporului: „Poporul Meu piere din lipsă de cunoaștere. Fiindcă ai lepădat cunoștința și Eu te voi lepăda și nu-Mi vei mai fi preot.”

Iar Isus în rugăciunea unităţii spunea : „Și viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu” (Ioan 17:3).

În timpul revoltei boxeorilor din China, preoţii budişti, au pornit represaliile împotriva misiunilor creştine şi în special a şcolilor. Cînd au ajuns la una dintre ele, au ucis pe europeni, iar pe elevii băştinaşi, i-au pus să se lepede de statutul de elevi misionari şi de Isus. Însă aceștia au refuzat oferta, arătând că în şcoala în care Isus este cel studiat ei au găsit singura raţiune de a trăi. Aşa că, au spus ei, „nu putem părăsi şcoala, căci aceasta înseamnă sinucidere. Preferăm să murim, căci asta înseamnă că trecem prin moarte la viaţă.” Şi au murit, dar exemplul lor trăieste pentru mine şi pentru tine. ,,... Căci în acestea găsesc plăcere Eu, zice Domnul. Ier. 9:24 u.p.

Joomla SEF URLs by Artio