Tipărire

Casa Theodora - „Darul lui Dumnezeu”

DeSzentágotai Loránt și Florian Stoica ¦ Misiune

 

 

Aniversarea a 20 de ani de existență

Casa TheodoraÎn data de 14 decembrie 2014, Căminul pentru seniori Casa Theodora al Asociaţiei de Caritate Proiect „Theodora” din Cluj-Napoca, a aniversat 20 de ani de existenţă. Născută din dorinţa de a veni în sprijinul celor neajutoraţi, Casa Theodora a luat fiinţă ca un dar al lui Dumnezeu, la iniţiativa familiei Stoica Florian şi a dr. Szentágotai Loránt.

Căminul şi-a deschis porţile în data de 15 decembrie 1994, într-o casă modestă compusă din trei încăperi. Acest prim pas, deşi greoi, a fost începutul unei lucrări care, dintr-un „firicel” neînsemnat, s-a transformat, mai apoi, într-un „copac” impresionant.

Deşi perioada de 20 de ani (7 300 de zile), care s-a scurs, pe scala divină a cerului pare doar o clipă, pentru cei de aici a părut o veşnicie. Sfâr­şitul ei a culminat cu o realizare materială care, la început, părea de neimaginat: casa cu câteva încăperi transformându-se, în acest timp, într-o clădire cu cinci nivele, 71 de încăperi, peste 40 de saloane, sală de socializare, sală de mese etc.

Iată şi câteva puncte de reper care marchează dezvoltarea acestui proiect:

1997:  S-a achiziţionat un nou teren pentru extinderea construcţiei existente;

1998:  se începe noua construcţie;

2002:  sunt gata primele nivele;

2005:  s-au terminat următoarele trei nivele şi are loc festivitatea de inaugurare;

2007:  este finisată întreaga construcţie;

2008:  se inaugurează sala de gimnastică medicală;

2011:  se începe activitatea în sala de terapie intensivă.

Acum, privind înapoi la derularea acestor evenimente, putem parafraza cu convingere cuvintele psalmistului: „Dumnezeu a zidit această casă!” (Psalmii 27:1)

La aniversare, sala festivă a devenit neîncăpătoare, musafirii noştri onorându-ne în număr mare. Au fost prezenţi atât Marius Munteanu, preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, cât şi Iosif Paşca, preşedintele  Conferinţei Transilvania  de Nord. Am fost onoraţi, de asemenea, de prezenţa unor personalităţi importante din domeniul public al municipiului Cluj-Napoca: dna Horváth Anna, viceprimarul municipiului; dr. Duma Dorina, director executiv al DSP Cluj; dr. Popescu Corina, director CAS Cluj; prof. dr. Szentágotai Aurora, prodecan al Facultăţii de Psihologie UBB Cluj; prof. dr. Mihu Dan, de la UBB Cluj; Nicoară Paula şi Barbu Ana, inspectori sociali la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Cluj.

La reuşita şi înfrumuseţarea festivităţii au contribuit un grup de artişti de la Teatrul Naţional Cluj, condus de regizorul şi scriitorul Mănuţiu Mihai, directorul Teatrului Naţional Cluj, cu un recital de poezie despre bătrâni şi bătrâneţe. Partea muzicală a fost susţinută de soliștii Chiorean Emil şi Filip Ioan de la Opera Română din Cluj, formaţia bărbătească adventistă „ECHO” din Cluj, precum şi de tinerele soliste Orbán Nora şi Osvald Kinga.azil

Din luările de cuvânt ale participanţilor, s-a desprins cu pregnanţă ideea că atât construirea edificiului Casa Theodora, cât şi activitatea acesteia s-au desfăşurat întotdeauna „sub ocrotirea Celui Preaînalt” (Psalmii 99:1), fiecare vorbitor recunoscând faptul că rezultatele bune obţinute în activitatea de zi cu zi a unităţii s-au datorat în întregime grijii pe care Dumnezeu a avut-o în permanenţă atât pentru locatarii casei, cât şi pentru personalul angajat în această lucrare.

Curăţenia, alimentaţia, îngrijirea corporală, su­fletească şi socială a vârstnicilor, deci atmosfera că­minului în ansamblul ei, îi ajută pe vizitatori să-şi schimbe concepţia lor despre viaţă şi valorile ei.

Cu această ocazie, Căminului de seniori Casa Theodora i-a fost acordată Diploma de Excelenţă de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială atât pentru rezultatele deosebite obţinute în cei 20 de ani de activitate, cât şi pentru contribuţia adusă creşterii calităţii vieţii şi sănătăţii beneficiarilor.

La încheierea festivităţii, punând o piatră imaginară de aducere-aminte a ocrotirii lui Dumnezeu în tot acest interval de timp, am constatat, ca şi Samuel pe vremuri, că „până aici Domnul ne-a ajutat” (1 Samuel 7:12) şi ne-am încredinţat şi pe mai departe viaţa şi lucrarea noastră în mâinile Celui Preaînalt, fiind convinşi de faptul că El Îşi va păstra şi în continuare făgăduinţa făcută celor ce se încred în El: „Până la bătrâneţea voastră Eu voi fi Acelaşi, până la cărunteţile voastre vă voi sprijini” (Isaia 46:4).

Momentul culminant al festivităţii a fost reînnoirea consacrării noastre faţă de Dumnezeu şi a misiunii de credinţă a conducerii şi a angajaţilor, exprimată prin cântarea corului personalului de la Casa Theodora, cu titlul „Îţi predau întreaga viaţă”. Rugăciunea comună pentru înţelepciune şi ajutor în conducerea instituţiei a fost prezentată printr-un clip scurt, din care redăm mai jos doar câteva cerinţe importante pentru reuşita lucrării în viitor.

Doamne!...

Învaţă-mă să iubesc oamenii ca pe mine însumi.

Învaţă-mă să mă judec ca pe restul.

Nu mă lăsa să alunec în orgoliu... şi nici în disperare sau eşec.

Mai bine aminteşte-mi ... că eşecul este experienţa care precede triumful...

Dacă eu aş greşi cuiva, dă-mi curaj să-mi cer iertare,

Dacă cineva mi-ar greşi mie, dă-mi curaj să-l iert.

Doamne, dacă eu Te uit pe Tine,

Tu... Doamne, să nu uiţi de mine!
AMIN!

 

Ştiați că…

 …În cei 20 de ani au fost îngrijiți aici aproape 600 de asistați?

 …La 1 noiembrie 2014, erau opt pacienți cu o „vechime” de peste 10 ani în cămin?

 …Cea mai mare „vechime” este de 13 ani, persoana locuind şi în primul, şi în al doilea cămin?

 …Sunt 22 de asistați care au o „vechime” între 5 şi 10 ani?

 …Cel mai vârstnic asistat are 106 ani?

 …Cel mai tânăr asistat are 40 de ani?

 …Media de vârstă a asistaților este de 78,8 ani?

 …Sunt 16 pacienți peste 90 de ani şi 45 peste 80 de ani?

 …Din septembrie 2005, s-au înregistrat 1 010 cereri pentru internare?

 

Casa Theodora văzută de pacienți:

v „Casa Theodora, un colț de rai pe pământ.”
(M. P., Germania)

v „Încă de când am intrat în această instituție, am simțit că e ceva deosebit.” (F. M., Franța)

v „Casa Theodora este un loc minunat, binecuvântat de Dumnezeu.” (G. A., SUA)

v „De la intrare te întâmpină o atmosferă ce îți creează o stare de siguranță. Am avut noroc ca mama să fie îngrijită într-un astfel de cămin.” (M. V., Germania)

v „Suflet, dăruire, afecțiune, empatie, omenie! Mulțumim că existați.” (H. E., Cluj)

v „Casa Theodora ne-a salvat mama, ne-a redat bucuria, fiindcă ea se simte aici ca într-o familie.” (E. C., Bucureşti)

 

Casa Theodora în presă:

„Fundația de Caritate Theodora, din Cluj-Napoca, a deschis un azil pentru cei lipsiți de dreptul lor de a trăi.

Confruntați cu marea dificultate de a purta grija mulțimilor de persoane fără vreun venit, Fundația Theodora a decis deschiderea unui azil.

Inaugurat în această lună, decembrie, (ca un dar venit de sus), azilul se bucură să adăpostească la această oră trei pacienți.

Născută ca o speranță a celui ce este singur, bolnav şi trist, la capăt de viață, nu face decât să demonstreze că mai sunt oameni care se gândesc la oameni.

La mulți ani, Fundația Theodora, şi celor ce te fac astăzi să exişti!”

(Mesagerul Transilvan, 29 decembrie 1994)

„Nu toate căminele de bătrâni sunt triste, nu toate păstrează în aer mirosul de medicamente amestecat cu frica morții. Chiar dacă ştiu că de aici vor pleca doar când sunt pregătiți să părăsească de tot lumea în care trăim, bunicii de la Căminul de seniori Theodora sunt cei mai fericiți dintre seniorii bolnavi.”

(Ziar de Cluj, 23 octombrie 2014)

 

Dr. Szentágotai Loránt este preşedintele-fondator al Căminului pentru seniori Casa Theodora

Florian Stoica este vicepreşedintele Căminului pentru seniori Casa Theodora

Joomla SEF URLs by Artio