Tipărire

„Dă-le pâine și apă!”

ADRA ¦ Tematica lunii

CA iunie 2016 Page 14 Image 0001De mai bine de un an, criza refugiaților din Siria este un subiect prezentat și dezbătut pe toate canalele media, descriind realitatea crudă a oamenilor care pleacă din țara lor, fugind de persecuție sau de conflictele armate, sperând să găsească liniște și alinare în alt loc decât în propria țară. Deși teoretic li se oferă azil și au statutul de refugiați din cauza faptului că viețile lor sunt în pericol, de cele mai multe ori, în țările în care ajung sunt priviți cu dispreț. Refugiații trec prin taberele special amenajate, în drumul lor spre un viitor mai bun, după ce au lăsat în urmă aproape totul: case, familii, rude, prieteni. Care este atitudinea noastră la vederea acestor persoane? Cum ne raportăm la ele? „Cum vom face?” (2 Împărați 6:15).CA iunie 2016 Page 15 Image 0001

Criza refugiaților din Europa 

Conform statisticilor oficiale cu privire la criza refugiaților, peste un milion de refugiați au ajuns în Europa în 2015, cei mai mulți provenind din Siria, dar și din Afganistan, Iran și alte zone afectate de conflict. 3 770 de persoane au decedat încercând să traverseze Marea Mediterană, în anul 2015. Până acum, în 2016, încă 179 552 de imigranți au ajuns în Europa traversând marea, dintre care cel puțin 761 de persoane și-au pierdut viața în timpul călătoriei.

CA iunie 2016 Page 16 Image 0001Începând cu luna martie a anului 2011 și până în prezent, Siria se confruntă cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic. Bilanțul conflictului civil din Siria depășește 250 000 de morți. În acest context, un procent ridicat din populația Siriei a ales să treacă granițele țării și să se orienteze către țările vecine, iar cea mai mare parte dintre ei către Europa. 

Încă din anul 2014, Înaltul Comisariat al Nați­­unilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat că războiul din Siria a declanșat „cea mai mare urgență umanitară a erei noastre”. Rapoar­tele ONU de acum doi ani au arătat că aproape jumătate dintre sirieni au fost obligați să-și abandoneze casele încă de la începutul conflictului, din 2011, și aproximativ trei milioane dintre aceștia au fugit din țară. „Costurile economice, sociale și umane pentru îngrijirea refugiaților și a persoanelor strămutate intern sunt suportate în mare parte de comunitățile sărace, cele care și le permit cel mai puțin”, a declarat António Guterres, cel de-al zecelea înalt comisar al UNHCR, conducător al organizației încă din 2005.

Este recunoscut faptul că, în ultimii ani, la nivel mondial, populația lumii s-a confruntat cu zece situații de crize ale refugiaților, cea mai mare dintre ele fiind ultima, respectiv criza refugiaților din Siria. Mulți dintre acești refugiați sunt familii care sosesc cu puțin mai mult decât hainele de pe ei. ADRA, prin intermediul birourilor sale europene, este implicată deja în satisfacerea nevoilor imediate ale refugiaților prin furnizarea de informații, hrană, îmbrăcăminte, adăpost și îngrijire medicală, având o singură motivație: dragostea față de oameni.

Cine sunt sirienii? 

CA iunie 2016 Page 16 Image 0002Conform Dicționarului Biblic, în Vechiul Testament, sirienii sunt aramei. În traducerile Vechiului Testament, Aram și arameii sunt numiți de obicei sirienii, nume purtat de persoane care au devenit capi de familii atât în perioada patriarhală, cât și după această perioadă, iar dintre aceștia menționăm: Aram, nepotul lui Nahor, fratele lui Avraam (Geneza 22:21); o „aramită”, mama lui Machir, fiul lui Manase (1 Cronici 7:14); Aram, urmașul lui Așer (1 Cronici 7:34). 

După ce au părăsit cetatea Ur, patriarhii s-au stabilit mai întâi în partea superioară a Mesopotamiei, la Haran (Geneza 11:28-32), în „Aram-naharaim”. O parte a familiei a rămas aici (Nahor, Betuel, Laban), fiind cunoscuți sub numele de „aramei” (adică, au primit numele locului unde au trăit), în timp ce o altă parte a familiei (Avraam) a plecat în Canaan. Soțiile lui Isaac și Iacov au provenit din ramura aramee a familiei (Geneza 24:28), justificând în felul acesta pe deplin numele care le-a fost dat mai târziu israeliților, în Deuteronomul 26:5, „arameu pribeag” (Iacov).

Orbirea sirienilor 

Pe paginile Sfintei Scripturi regăsim de mai multe ori istorisiri despre sirieni, una dintre ele fiind relatată în 2 Împărați 6:8-23. Armata siriană dorește să cucerească Samaria prin război, dar planurile împăratului sirian sunt încurcate de intervenția lui Dumnezeu prin profetul Elisei. Atitudinea și deznodământul conflictului dintre Siria și Israel pot fi, pe de o parte, o ilustrație a modului în care Dumnezeu lucrează și, pe de altă parte, a ceea ce așteaptă El de la noi, ca urmași ai Săi. 

De multe ori și noi suntem cuprinși de teamă în fața obstacole­lor întâlnite și ne întrebăm la fel ca slujitorul lui Elisei: „Ah, domnul meu, cum vom face?” (2 Împărați 6:15). Cheia răspunsului la această întrebare se află în rugăciune și în „deschiderea” ochilor de către Dumnezeu pentru a vedea ocrotirea Sa și faptul că El este aproape de noi la fiecare pas: „Nu te teme!” 

CA iunie 2016 Page 16 Image 0003Prin fetița evreică, roaba din casa lui Naaman, sirienii avuseseră ocazia să vadă îndurarea și puterea lui Dumnezeu. Cerul a dorit să le mai dea și alte învățături cu privire la iubirea și marea Lui putere. Dorința de răzbunare și nerăbdarea împăratului Israelului se regăsesc în versetul 21: „Împăratul lui Israel, văzându-i, a zis lui Elisei: «Să-i măcelăresc, să-i măcelăresc, părinte?»”, dar răspunsul lui Elisei este contrar așteptărilor lui. Sfatul dat de Elisei a fost acela de a nu-i ucide, ba mai mult, de a le oferi hrană și apă, iar apoi să-i elibereze. Dorința de a face dreptate și de a îndrepta lucrurile cu sabia nu intră în responsabilitățile urmașului lui Hristos. Îndemnul primit prin apostolul Pavel, în Epistola către romani 12:20 („Dimpotrivă, dacă îi este foame vrăjmașului tău, dă-i să mănânce; dacă-i este sete, dă-i să bea”) ne oferă o altă perspectivă asupra atitudinii și comportamentului în fața oamenilor pe care noi îi considerăm potrivnici. Dragostea deschide ochii. Împăratului Israelului i s-a interzis să-i lovească pe captivi, deoarece scopul minunii nu era de a obține moartea sirienilor. În felul acesta, Dumnezeul poporului evreu ar fi fost pus într-o lumină greșită înaintea poporului Siriei.

Ospăț pentru prieteni

Relatarea din 2 Împărați continuă cu faptul că împăratul lui Israel nu le-a oferit o masă simplă, ci un prânz mare, un ospăț, după care au fost eliberați pentru a se întoarce în țara de origine. Îndemnul „dă-le pâine și apă!” însemna să-i trateze pe cei care erau prizonieri ca pe niște oaspeți. Sirienilor trebuia să li se dea o pildă despre puterea religiei israelite, care îi face pe oameni îndurători și amabili (Proverbele 25:21,22; Matei 5:43-48). Cuvântul ebraic kerah se traduce prin „ospăț” sau „banchet”. Sirienilor nu li s-a dat hrană obișnuită, ci din aceea care era pregătită pentru ocazii speciale. După legea nescrisă a deșertului, un om care acceptă hrană într-un cort devine un prieten și trebuie să fie protejat.

CA iunie 2016 Page 17 Image 0001Când s-au întors în țara lor, sirienii erau oameni cu totul diferiți față de ceea ce fuseseră când au pătruns în Israel. Dragostea aduce schimbări și în inima celui ce o revarsă. Când le fac bine vrăjmașilor lor, oamenii își fac bine lor înșiși. Din vrăjmași, ei au devenit prieteni. Mâncarea pe care au consumat-o le-a hrănit nu numai trupurile, ci și sufletele. Sirienii învățaseră o lecție pe care nu aveau s-o uite curând. Inițial, armata siriană a crezut că soluția pentru a cuceri Samaria era capturarea lui Elisei, dar, în final, cei captivați au fost ei. Ura și dorința de nimicire au fost înlocuite cu apreciere și aceștia au renunțat la planul inițial: „Și oștile sirienilor nu s-au mai întors pe ținutul lui Israel” (2 Împărați 6:23).

Privind la exemplul dat de Ioram și la sfatul oferit de Dumnezeu prin Elisei, ne întrebăm: Care ar trebui să fie atitudinea noastră în fața refugiaților? Poate că sentimentul de teamă este cel mai des întâlnit și este generat de faptul că nu cunoaștem detaliile și poveștile de viață cutremurătoare ale acestor persoane. Astăzi, refugiații fug din calea războiului, sperând că, într-o zi, vor găsi un loc în care să își regăsească pacea. Atunci când dragostea de oameni conduce acțiunile noastre, teama nu mai are loc în inima noastră, ci în locul ei apar acceptarea, dăruirea și dragostea, după modelul Mântuitorului. Numai printr-un astfel de spirit se pot îndrepta amărăciunea și cearta dintre oameni. 

Dragostea schimbă cursul istoriei

CA iunie 2016 Page 17 Image 0002Atitudinea lui Ioram în fața poporului care a venit să cucerească țara pe care o conducea a fost schimbată prin sfatul trimisului lui Dumnezeu, iar rezultatul a fost unul pe măsură. Ioram a realizat prin ospățul lui ceea ce nu ar fi putut realiza pe calea forței armate. Amabilitatea se dovedește a fi o armă mai puternică decât sabia. Dumnezeu este iubitor nu numai față de cei buni, ci și față de cei răi. „El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni și dă ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți” (Matei 5:45). 

Pentru o vreme ca aceasta suntem chemați să oferim pâine și apă celor care au nevoie. Să-i ajutăm pe cei care sunt în cea mai grea perioadă din viața lor! 

Comitetul Executiv al Uniunii de Conferințe a hotărât:

Sâmbătă, 18 iunie 2016 – Colectă ADRA pentru refugiați în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea

În contextul crizei mondiale a refugiaților și a Zilei Mondiale a Refugiaților (ONU), sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie, cu scopul de ajuta la creșterea gradului de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la această temă actuală mondială, strategia ADRA România este ca sumele strânse cu ocazia acestei colecte să fie destinate, în primul rând, susținerii birourilor ADRA aflate în calea valului de refugiați, precum Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia, iar în al doilea rând, la nivel național, în completarea eforturilor făcute de către autoritățile statului pentru acoperirea nevoilor de bază din cele șase centre pentru refugiați existente: București, Giurgiu, Galați, Suceava, Șomcuta Mare (Maramureș) și Timișoara.

Implică-te!

Colecta ADRADin anul 2015, atât în țară, cât și în afara țării, ADRA România implementează proiectul „Speranță pentru imigranți”, prin care susține refugiații, imigranții și emigranții. Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România și să se implice o pot face prin:

voluntariat (în țară sau în afara țării),

donații materiale (în special produse medicale, dar și produse alimentare, de igienă și îmbrăcăminte), 

donații financiare în conturile ADRA,

donând direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul „Speranță pentru imigranți”,

dăruind la colecta din 18 iunie 2016, care va avea loc în toate bisericile adventiste din România. 

 

Joomla SEF URLs by Artio