Tipărire

Pavel și obiectele făcătoare de minuni

Gabriel Ișvan ¦ Texte și semnificații

Biblie microfonÎn Faptele 19:11-12 citim: „Şi Dumnezeu făcea minuni nemaipomenite prin mâinile lui Pavel, până acolo că peste cei bolnavi se puneau basmale sau șorțuri care fuseseră atinse de trupul lui și-i lăsau bolile și ieșeau afară din ei duhurile rele.” Similar, umbra lui Petru făcea minuni (Faptele 5:15). Bisericile Ortodoxă și Catolică găsesc aici justificarea biblică pentru venerarea moaștelor și a relicvelor sfinte. Vindecarea femeii bolnave de 12 ani, care s-a atins cu credință de haina lui Isus (Luca 8), pasajele în care Mântuitorul folosește salivă și țărână pentru vindecarea orbilor și însăși întruparea lui Hristos devin demonstrația pentru faptul că harul divin poate fi transferat asupra materiei și că poate face minuni. Peste aceste gânduri, ideea nebiblică a nemuririi naturale a sufletului a oferit treptat scheletul pe care să se construiască, începând din secolele al II-lea și al III-lea, cultul moaștelor și al altor relicve, ce continuă să primească har din partea sfinților decedați. Pe toate acestea, oamenii le venerează, le respectă, le îngrijesc și mai ales se închină înaintea lor, având credința că harul emanat din ele le va aduce vindecare, protecție și alte binecuvântări.

Ce spune Biblia?

Luca scrie clar că: „Dumnezeu făcea minuni nemaipomenite prin mâinile lui Pavel” – Faptele 19:11. Apostolii și obiectele amintite sunt doar instrumentele punctuale prin care Dumnezeu realiza minunea. Minunile divine țin de deciziile suverane ale lui Dumnezeu și nu pot fi pretinse, manipulate sau determinate de oameni, în niciun fel. Dumnezeu alege să facă minuni pentru unii credincioși, iar pentru alții, nu; de asemenea, Dumnezeu poate face minuni în absența credinței beneficiarului (vezi învierea din 2 Regi 13:21). Nicăieri în Scriptură, vindecările nu sunt realizate în mod automat, prin atingerea de obiecte sfinte sau de oameni sfinți. Vindecările sunt făcute de Dumnezeu Însuşi, şi nu de oameni, nici de obiecte ce ar distribui harul divin în mod mecanic. Isus Însuși, care era plin de har, nu a putut face multe minuni în Nazaret (Matei 13:58).

În Scriptură, nu întâlnim instaurarea vreunui cult al obiectelor sfinte făcătoare de minuni, nici a locurilor sfinte miraculoase, la care să se facă procesiuni, slujbe religioase, pelerinaje sau în care să fie venerate relicve sfinte. Motivul este oferit de exemplul apostolilor. Petru, care face minuni cu umbra lui în Faptele 5, îi interzice sutașului Corneliu să i se închine sau să-l venereze, spunându-i simplu: „Scoală-te, și eu sunt om!” (Faptele 10:26). Dacă Petru, pe când trăia, i-a interzis lui Corneliu să i se închine, oare de unde să apară ideea venerării rămășițelor pământești sau ale obiectelor ce le-au aparținut apostolilor, după moartea lor? Nu din Biblie, nici de la apostoli. Ioan ne oferă același exemplu (Apocalipsa 19:10; 22:8-9).

Legătura dintre Dumnezeu și om se face doar prin Isus Hristos (1 Timotei 2:5; Faptele 4:12). Dacă lucrarea Mântuitorului este mult mai însemnată decât ar putea face vreodată o creatură sau vreun obiect, de ce să nu apelăm direct la intervenția Sa, de ce să nu-L venerăm numai pe El, așa cum ne învață apostolii? Isus este peste tot, în orice timp (Matei 18:20; 28:20). Dacă harul lui Hristos, veritabil și dătător de viață, este accesibil oricărui credincios, în orice loc și în orice timp, pelerinajele costisitoare sunt inutile. De fapt, Isus ne sfințește prin Adevărul Lui (Ioan 17:17), nu prin obiecte sfinte sau minuni, care pot fi autentice sau înșelătoare (Matei 24:24).

În concluzie

Harul divin este oferit lumii doar de către Hristos, prin metode și instrumente prezentate în exemplul apostolilor. Credinciosul împlinește ce vede în Biblie și nu poate accepta obiceiuri și practici pe care apostolii le-au respins în timpul vieții lor.

Gabriel Ișvan este directorul Departamentului Libertate Religioasă și Comunicare, Conferinţa Muntenia.

Rubrica „Texte si semnificaţii”, realizată de Gabriel Işvan,  poate fi ascultată la Radio Vocea Speranţei vineri şi duminică  (în programul de seară) şi sâmbăta şi duminica (la matinal).

Joomla SEF URLs by Artio