Tipărire

„Sa nu va insele cineva!”

De Florin Lăiu ¦ Reflecții

Ultimele calamităţi

lupoaieDragi prieteni, nu am scăpat bine de unele plăgi pe care deja le-am înfierat, cum ar fi: antitrinitarismul, evoluteismul, sabatul lunatic, teoria că Dumnezeu nu ucide etc., şi iată că apar noi provocări, tot mai spirituale şi mai fermecătoare.

Pentru cei care aşteaptă nerăbdători o nouă voce profetică, apar profeți. Pentru amatorii de lumină nouă, apare iluminatul care aduce marea descoperire finală. Pentru conspiranoicii specializați în fantasmagorii scenaristice, apar mereu ocazii de a-i blama pe „infiltrați”.

Alienarea intelectual-spirituală a unora, care intoxică atmosfera comunității de credință, este îngrijorătoare. La prima vedere, este vorba de o minoritate neglijabilă care se joacă de-a trezirea şi avertizarea bisericii. Dar jocurile acestea care, în 170 de ani de adventism, au apărut în fiecare generație au produs multe victime colaterale şi uneori strică imaginea bisericii mai mult decât păcatele. De trezire avem nevoie cu siguranță, dar trezirile provocate de spirite care nu s-au deşteptat sunt agitații înşelătoare.

Dacă nu aş fi ştiut că şi unii frați de limbă română sunt afectați şi că se hrănesc cu dieta din „worms” de pe internet, în locul învățăturii sănătoase, aş fi ales un subiect mai plăcut. Dar, după cum mă temeam de mult, astăzi se oferă generoase servicii spirituale din toată lumea, pe lângă deviațiile autohtone.

Internetul, instrument providențial şi tot mai necesar, a devenit o sursă de confuzie pentru cei care nu şi-au dezvoltat spiritul critic, discernământul şi capacitatea de discriminare. În timp ce mințile lumeşti pot fi atrase de pagini anticreştine sau porno şi nu rareori ajung dependente de diverse forme de alienare morală şi socială, spiritele religioase (şi perfecționiste în dreptul altora!) descoperă tot felul de profeți şi reformatori toxici, pe care-i acceptă prea repede, nesimțind nevoia de sfatul bisericii.

..........................................................................................................................

Acest articol este scris de către Florin Lăiu, profesor de Biblie.

Pentru mai mult comandă aici revista Curierul Adventist.

Joomla SEF URLs by Artio